Buffé 1
I köket inne på restaurangen sprids andra dofter.
Från soppgrytan stiger aromer av kardemumma och ingefära. I ugnen står Helenas variant på ostkaka som med hjälp av ägg, mjölk och pumpakräm blir höstens godaste kaffekaka, här serverad med hallonsylt och vispad grädde. Att Helena och Stefan skulle hitta sin plats på jorden var en dröm de haft alltsedan studietiden i Uppsala då de träffades. Helena studerade till agronom, Stefan till biolog. När de som nyblivna föräldrar efter studierna reste runt i världen för att lära sig mer om odling skrev de ner sin vision. De ville hitta en plats, gärna vid havet, helst vid ett turiststråk. De ville odla, förädla och tillaga, från jord till bord. De hade också en idé om att de genom att själva leva småskaligt och hållbart skulle inspirera andra till ett gott liv. I dag kan de se tillbaka på tjugo år av en framväxande dröm. Hur de fann platsen på Sydkoster och började med två grisar som fick böka upp jorden innan de kunde börja odla. Sina första grönsaker sålde de i en låda vid vägen där förbipasserande fick lägga pengarna i en burk. OSTKAKA PÅ PUMPA Kosters egen variant på småländsk ostkaka. Den kan även bakas med zucchini, som är nära släkt med pumpan. FÖR 8 PERSONER 1 kg pumpa 3 bittermandlar 1 dl sötmandel 1 dl socker 2 dl vispgrädde 3 dl mjölk (3 %) 1 ½ dl vetemjöl 5 ägg 1 krm salt vispad grädde och sylt till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Skala, kärna ur och skär pumpan i ca 3 cm stora bitar. 3. Lägg i en smord ugnssäker form. 4. Ställ in i ugnen ca 25 minuter, eller tills den är mjuk. 5. Lägg pumpan i en bunke och mixa till en jämn smet med stavmixer. 6. Höj ugnsvärmen till 200°C. Par i pumpa! FÖR ALLA Gör laktosfri: välj laktosfritt smör/matfett eller olja till formen. Välj laktosfri grädde och mjölkdryck. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller olja till formen. Byt ut grädde 7. Riv bittermandlarna fint. Hacka sötmandeln. Blanda med pumpamoset och övriga ingredienser. 8. Häll smeten i en smord ugnsform, ca 20 x 30 cm. 9. Ställ i mitten av ugnen ca 45 minuter och grädda tills kakan »satt sig«.Låt svalna. 10. Servera ostkakan ljummen med vispad grädde och en god sylt. och mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Servera med vispningsbar mjölkfri ersättningsprodukt. Innehåller gluten och ägg. Smart odling med naturen Kosters Trädgårdar ligger i Långagärde på Sydkoster. Från början var gården ett Stefan och Helena lever sin dröm. Det var på Tasmanien för över 20 år sedan de formulerade sin framtidsvision om en plats nära havet, lämpad för odling och så småningom en restaurang. 2012 blev Kosters Trädgårdar vald till Årets hållbara krog. fiskehemman. I dag odlas köksträdgården enligt principen permakultur, en nygammal filosofi som går ut på att odla smart, effektivt och med naturen, inte mot den. Odlingarna följer en nioårig växtföljd (kompost, pumpa/squash, kål, mangold/ betor, gröngödsel, lök, bönor/ ärter, sallad, persilja/morot/dill). På gården finns också höns, ankor, kaniner, bin, katter och en hund. Kosters Trädgårdar driver även gårdsbutik och restaurang. B U F F É 10 • 201 4 29