Buffé 1
Lär dig göra en snygg pumpalykta och hitta fler p
umparecept på ica.se/buff e. PUMPAFEST B Den första frosten har nyss nafsat grödorna i odlingsbäddarna på Kosters Trädgårdar. I det mellersta växthuset väntar nyskördade pumpor på både barn och kockar. Snart släpps skaparlusten loss med både stämjärn och kockknivar på den stora pumpafesten. Text Anna-Lena Bjarneberg Recept Anna Bengtsson, Helena von Bothmer Foto Stefan Edetoſt , Eva Hildén Smith (matbild, sid 32) ERÄTTELSEN OM Kosters Trädgårdar och dagens pumpafest börjar på Tasmanien. Det var där Helena och Stefan von Bothmer för över tjugo år sedan formulerade sin dröm om hur de ville leva sina liv. Det var också där de smakade pumpa för första gången. 1993 kom de till Koster med fyra arbetsvilliga händer, två små barn och en vision om ett hållbart liv. I växthuset har några barn redan samlats och tittar nyfi ket på de vackra gamla stämjärnen, ett arv från Stefans farfar. De ser vassa ut. Får de verkligen använda dem? – Jag ska visa er hur ni gör, säger Stefan och ger barnen varsin pumpa att karva i. Han visar precis så lite som behövs för att barnen ska våga göra egna mönster och försöka göra väggarna så tunna som möjligt utan att de går sönder och samtidigt kan släppa ut ett vackert sken från ett värmeljus. Det doftar höst från det utkarvade pumpaköttet och den fuktiga betongen. En vedeldad kamin inmurad i väggen håller kylan borta. Det märks att värmen också sprider sig till växthuset bredvid, för hit har hönsen en egen lucka och de blir fl er och fl er som samlas under fi konträdet därinne. Eller så är de bara nyfi kna på vad som pågår bland pumporna. 28 B U F F É 10 • 201 4 6 goda PUMPARECEPT Från soppa till ostkaka