Buffé 1
INNEHÅLL Oktober: Kobebiff vs ärtbiff… Pannan osa
r hett! Det fräser våldsamt när biff en, typ skostorlek 45 , läggs i. Fett bubblar ut medan en ljuvligt nötkaramellig doft sprids i provköket. Det är en skiva kobebiff som landat i pannan. En skiva för dryga tusenlappen! Kilopriset på ICA Liljeholmen var 3 000 kronor kilot! Men så är det också något av världens mest exklusiva och mytomspunna biff . Öl, klassisk musik och massage lär stå på kossornas dagliga program för att bli godast. Ä rtig biff på gång Vi har besök av Dagens Industris webbfi lmteam, som vill testa denna exklusiva köttbit i provköket. Och det tackar vi givetvis inte nej till! Det nystekta köttet smälter i munnen och smakar som inget kött jag tidigare provat. Men som för de fl esta delikatesser behövs inte så mycket. Nöjdheten infi nner sig redan vid kött för en hundring… På eftermiddagen är det dags för sluttestet av recept på veggobiff ar. Nu får vi smaka två lyckade experiment med torkade gula ärter; en gång något av svensk fattigmansmat. Först en mjuk och mosigt saftig »biff «, som närmast liknar en raggmunk smaksatt med klassiska ärtsoppssmaker i form av skånsk senap, mejram och timjan, sedan en »biff « som mer liknar en råraka i tuggmotståndet och här med spännande indisk smaksättning, se sid 22. Kontrasten till morgonens fettsprängda biff kan knappast vara större. Kobebiff en är en upplevelse typ ett kryss på »the bucketlist«, medan ärtbiff arna garanterat kommer att bli återkommande inslag i vardagsmaten! Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se Psst, på tal om ... EN SVENSK DRYCKESRESA Vi börjar i Lappland! Där njuter vi av Blue Ganjal, en blåbärsmust med klart »vuxen« smak; tung och intensiv. En alkoholfri nyhet på Systemet för 79 kronor. I Jämtland kan vi beskåda långa rader av stora vinbärsbuskar som liknar en vinodling. Från dessa bär pressas en must som lätt för tankarna till cabernet sauvignon-vin. Nigrum innehåller dock bara max 0,5 procent alkohol. Mer svarta vinbär kan vi smaka i Dalarna. Roomi innehåller även must av aroniabär. Torr, rejält syrlig med liten pepprighet. Utmärkt till lite fetare rätter! Passar även som grund i en spännande aperitif. I grannlandskapet Västmanland blir det Blåbär 100 %, med en fantastiskt rik skogs- och blåbärskaraktär. En alkoholfri klassiker till vilt! Resan avslutas i nordvästra Skåne, där Äppelmust Ingrid Marie produceras. Det är en alkoholfri äppelmust perfekt till fisk, kyckling och lätta grönsaksrätter. Lappland 35 39 5 8 15 17 22 28 Oktoberspaning Fika på arbetstid. Ekologisk hönsbuljong som aff ärsidé. Buff é frågar om fi kavanor. Global brödbytare. Kafé med samvete på menyn. Gröna skaff eriet bjuder in Skördegryta. Rödbetspaj. Havreotto med champinjoner. Höstsallad med bönor & äpple. Brytbröd med rosmarin & rödlök. Palsternackskaka med apelsinfrosting. Hemgjort smör. Linas curry Potatismuffi ns. Böntortillas. Chokladkaka i mugg. Heta popcorn. Äppelmellis. Sofi as vardagsfavoriter Chililax, krispig avokadosallad & sesamdipp. Rostad kyckling med pumpa, fetaost & oliver. Nudelsoppa med kokos & grönt. Aubergine med lamm, pinje & parmesan. Torsk i paket med jordärtskocka & chèvre. Ärtiga biff ar Ärtbiff ar – grundrecept (kokta och okokta ärter). Ärtiga fredagstortillas. Skånska ärtbiff ar med rostade rotfrukter & senapsklick. Pumpafest på Koster Chilihet pumpasoppa med ingefärsyoghurt. Syltade tomater. Syltad pumpa med stjärnanis & sichuanpeppar. Pumpabullar med kummin. Lättrimmad torsk med pumpacrème & vinbräserad svartkål. Ostkaka på pumpa. Baka en vinnande paj Äppelpaj med mandelsmul. Glassig goding Glassandwich med jordnötter. Tävla och vinn matpengar. o d a Jämtland ä SKAFFERIET GRÖNA r Karoline Jönsson bjuder på sköna veggorätter i köket. Dalarna Västmanland Buff és Sofi a Nilsson ger prov på sina vardagsfavoriter. Pumpa på s ex s ätt Skåne Detta är en resa som kan göras med många fler stopp, speciellt om man botaniserar i mataffärernas lokala utbud! NR 10 • 2014 29 recept r Hett Tävla om 50 matcheckar sidan 39 e G v arda g t t s !