Buffé 1
Fredagsmys & husman Överraska med vegetariskt fre
dagsmys! De ärtiga biffarna kan formas som avlånga »fiskpinnar« för att passa extra bra i tortillabröden. Eller gör några »biffar« med klassiskt svenska torsdagsärtsmaker och rostade rotfrukter. ÄRTIGA FREDAGSTORTILLAS Fräschare fredagsmys. Frasiga ärtbiff ar smaksatta med spiskummin och mynta. Bjud med tortillabröd, sallad och guacamole. GÖR SÅ HÄR: 1. Smaksätt ärtbiff smeten med citronskal, spiskummin och mynta. Blanda väl. Forma 8 biff ar. 2. Skiva tomaterna. Skala, dela och skiva löken. Dela, kärna ur och fi nhacka chilin. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ut köttet och mosa lätt. 3. Blanda avokadon med chili, limejuice, koriander, 1 krm salt och 1 krm peppar. 4. Stek ärtbiff arna gyllenbruna i en het stekpanna i rikligt med olja 3–4 minuter per sida eller tills de får fi n färg. Bjud med tillbehören. FÖR 4 PERSONER 1 sats ärtbiff okokt variant 1 msk finrivet citronskal 1 tsk malen spiskummin 1 dl hackad mynta 2 tomater 1 rödlök 1 röd chili (t ex spansk peppar) 3 avokador färskpressad juice av ½ lime ½ kruka hackad färsk koriander 8 tortillabröd 1 romansallad rapsolja salt, svartpeppar SKÅNSKA ÄRTBIFFAR MED ROSTADE ROTFRUKTER & SENAPSKLICK Kul twist på svenska klassikern ärtsoppa. Biff arna kryddas med senap, timjan och mejram. FÖR 4 PERSONER 1 sats ärtbiff kokt variant 1 msk skånsk senap 1 tsk torkad timjan 1 tsk torkad mejram 1 kg blandade rotfrukter (t ex morötter, palsternacka, kokt rödbeta) SENAPSKLICK 1 dl crème fraiche 1 dl matyoghurt 2 msk skånsk senap ½ kruka hackad persilja rapsolja salt, peppar FÖR ALLA Ärtiga fredagstortillas: Gör glutenfri: välj glutenfritt tortillabröd. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. FÖR ALLA Skånska ärtbiff ar med rostade rotfrukter & senapsklick: Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche och yoghurt. Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot Imat fraiche eller Sour supreme och yoghurt mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. Skala och dela rotfrukterna i mindre bitar. Lägg i en ugnssäker form och blanda runt med 1 msk olja, 2 krm salt och 1 krm peppar. Ställ in i mitten av ugnen 20–25 minuter. 2. Senapsklick: Rör ihop crème fraiche, yoghurt och senap. Krydda med 1 krm salt och ½ krm peppar. 3. Smaksätt ärtbiff smeten med senap, mejram och timjan, blanda väl. 4. Forma 8 biff ar med lätt fuktade händer. Stek dem gyllenbruna i en het stekpanna i rikligt med olja 3–4 minuter per sida, tills de får fi n färg. 5. Strö hackad persilja över rotfrukterna. Servera med ärtbiff ar och senapsklick. Veggofestligt! kom fram till bästa ärtbiff en på ica.se/buff e. Ärtbiff en bakom kulisserna! Läs om hur vi 25 B U F F É 4 • 2013