Buffé 1
NYTT & HETT! Oktober INSTATÄVLA Vinn 500 kr i mat
pengar Kokar du soppa på en spik eller planerar noga vad det ska vara i den? Oavsett vilket är du välkommen att tävla med Buffé på Instagram. Slät, bitig, gräddig eller tomatstinn? I månadens instagramtävling är vi på jakt efter såväl godaste som snyggaste soppan. Sitter du inne med receptet? Var med och tävla! Skapa ett recept på en god, mättande soppa och ta en bild. Ladda upp bilden på Instagram med hashtaggen #buffebilden så är du med och tävlar. Beskriv ditt recept i korthet och ange mängder i din kommentar. Senast den 3 november vill vi ha ditt bidrag. Observera att du måste ha ett öppet konto, annars kan vi inte se din bild. En jury utser tre vinnare som bedöms efter enkelhet, kreativitet och presentation. Vinsten består av 500 kronor var i matpengar. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuff e via Instagram den 7 november och presenteras på ica.se/buff e under »Tävlingar från Buff é«. Där fi nns även tävlingsvillkoren. Malin Elmlid i Kabul, Afghanistan.. THE BREAD EXCHANGE Global brödbytare jobbet i berlins modevärld fick brödälskaren Malin Elmlid att så småningom slå bakut. Kolhydrater var bannlysta och bröd ett extra stort »no no«. Som motvikt satte Malin igång att baka surdegsbröd. Hobbyn blev till besatthet. Malin började ge bort bröd till vänner och vänners vänner. Så småningom fick hon saker i retur: en konsertbiljett, cykeln reparerad, middag på Svenskodlat på Byfiket. KAFÉ MED ENGAGEMANG Fika med samvetet kafékedjor som brygger kaffe och säljer bullar med samvetet som bärande ingrediens ökar. Helt rätt om man frågar dagens unga vuxna, millennieals. Gruppen, som växte upp runt millennieskiftet (i dag mellan 18 och 30 år), har ett socialt engagemang och säger sig vilja förbättra världen. Om det inte kostar för mycket… Millennieals är visserligen välutbildade men också i hög grad arbetslösa. Barista fair trade coffee var tidigt ute. Redan 2006 startade Björn Almér kedjan som ville visa att det går att servera »nördkaffe« – som samtidigt är rättvist i alla led. I dag finns 18 Barista-kaféer. Så långt det går är råvarorna Fairtrade-märkta, för att bidra till bättre arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Det schysta tänket märks också i stammiskort som bidrar till skolluncher för barn i Etiopien. krogen, en gitarrlektion. Via hemsidan thebreadexchange. com berättade Malin om brödbytena. Allt oftare fick surdegen i sin glasburk följa med på Malins jobbresor runt världen. I nyutkomna boken »The bread exchange« (Norstedts förlag) berättar Malin om resor, brödbak och byten i bland annat Bayern, Kalifornien, New York, Sinai och Kabul. Rättvist kaffe på Barista. – I dag går nära 1 400 barn i FN-skolan i Muka Dhera. I dagarna räknar vi med att passera 1 miljon skolmåltider tack vare stammiskortet, säger Björn Almér. LRFs nya satsning, Byfiket, är också ett kafé som tänker lite längre än till gott kaffe (i det här fallet kokkaffe), om än med en helt annan inriktning än Barista. Byfiket använder förstås produkter från Sveriges bönder. Men inriktningen syns också i trasmattor vävda av utslitna jeans och kuddar sydda av spets och tyg från Stadsmissionen. Byfiket Schysta kaféer Byfiket, Stockholm Way Cup i Göteborg med två kaféer är ett annat exempel på trenden. Här jobbar bland annat kocken Paul Svensson för mindre svinn och återvunnen inredning. Läs intervju med Paul Svensson i nr 1/2014 av Buffé. Barista fair trade coffee, 18 kaféer från Malmö till Umeå Way Cup, Göteborg Första Byfiket ligger i Stockholm, men LRF räknar med fler framöver. B U F F É 10 • 201 4 7 TÄVLA OCH VINN #buffebilden FOTO: GUSTAV KAISER FOTO: FARZANA WAHIDY FOTO: STEFAN EDETOFT FOTO: GUSTAV KAISER FOTO: JENNY KARLSSON