Buffé 1
Från vänster, högst upp: Butternut, muscat, hokka
ido, delica samt hel och kokt spagettipumpa. Söt & nötig FEM MATIGA 1 Butternut Den matpumpa som är enklast att få tag på. Också lätt att använda eftersom den inte innehåller så mycket kärnor. Köttet har en söt, nötig smak. Jättegod att rosta i ugnen, 225°C, med lite salt och olivolja. Prova också att hyvla köttet med osthyvel och lägga i lasagne. 2 Hokkaido En lite mindre pumpasort som ursprungligen kommer från den japanska ön med samma namn. Söt och nötaktig smak. 3 Spagetti Oval pumpa med speciellt fruktkött. Dela pumpan i halvor och baka eller koka den mjuk. Dra ut det trådiga spagettiliknande fruktköttet med en gaffel. 4 Delica Rund grönstrimmig pumpa. Mörkt gult fruktkött, söt och nötaktig smak. God att ugnsbaka i halvor. Dela, ta bort kärnorna, ringla olivolja över och baka mjuk i 175°C. 5 Muscat Pumpan som ursprungligen kommer från USA odlas idag över hela världen. Den har ett speciellt utseende med sina bulliga åsar. I smaken är den sötare än andra pumpor. Passar bra till marmelad och chutney. pumpor I recept fungerar det oftast bra att byta ut en pumpasort mot en annan. Vid tillagning skalas och delas pumpan. Sedan tar man bort kärnorna och det svampiga fruktköttet runt kärnorna. Det fasta fruktköttet kan användas i soppor, bröd, krämer, inläggningar och desserter. Pumpa, squash eller zucchini? Till den botaniska familjen gurkväxter hör förstås gurka men också bland annat pumpa och melon. Till pumpaarten räknas också squash. Squash delas in i vintersquash och sommarsquash (eller zucchini som den kallas i Italien, courgette i Frankrike). Pumpor och vintersquash har hårdare skal och kan förvaras i månader, ibland ett helt år. Sommarsquash bör ätas inom några veckor. Ätmogen? Knacka försiktigt på skalet. Är pumpan mogen nog hörs en ihålig klang. Rosta kärnorna Det är lite pyssligt att rosta egna pumpakärnor. Sätt ugnen på 225°C. Rensa kärnorna från det trådiga köttet. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Ringla över lite olja. Ställ in högt upp i ugnen ca 10 minuter. Ta ut och salta lätt. B U F F É 10 • 201 4 33 FOTO: LENNART WEIBULL