Kollega 1
Kollega Sida 2
Kollega Sida 3
Kollega Sida 4
Kollega Sida 5
Kollega Sida 6
Kollega Sida 7
Kollega Sida 8
Kollega Sida 9
Kollega Sida 10
Kollega Sida 11
Kollega Sida 12
Kollega Sida 13
Kollega Sida 14
Kollega Sida 15
Kollega Sida 16
Kollega Sida 17
Kollega Sida 18
Kollega Sida 19
Kollega Sida 20
Kollega Sida 21
Kollega Sida 22
Kollega Sida 23
Kollega Sida 24
Kollega Sida 25
Kollega Sida 26
Kollega Sida 27
Kollega Sida 28
Kollega Sida 29
Kollega Sida 30
Kollega Sida 31
Kollega Sida 32
Kollega Sida 33
Kollega Sida 34 Husfrun Tuula Tuovinen drar sig in
te för att sätta på kaninöron och dela ut påskägg. N är Tuula Tuovinen kom in på Palace hotel 1974 blev hon begeistrad. Hon är uppväxt på landet i Finland och något hotell hade hon aldrig bott på. Nu skulle hon jobba här, och hon kände att i den här atmosfären ville hon stanna. Efter Palace hotel blev det utbildning på hotelloch restaurangskola och några vändor på andra Stockholmshotell, till exempel Park, Anglais. Lydmar och Grand hôtel, och en del jobb inom restaurangbranschen, innan hon sökte sig hit till Nordic Sea hotel. Med ingång bredvid Arlanda Express och många internationella gäster – inte minst till hotellets icebar – är det ett ställe där det rör på sig. Det passar Tuula. Hon är chefshusfru och älskar sitt arbete. Varför är du så nöjd med ditt jobb? – Det är så varierat, aldrig tråkigt. Det är roligt att komma till jobbet. Vi har kul! Det är en blandad arbetsgrupp från många länder – Thailand, Brasilien, Peru, Ryssland, Filippinerna, Etiopien, Nepal… Jag har mitt kontor här mitt i smeten; jag träffar dem hela tiden, jag ser hur de mår, pratar med dem om det är något. Det är viktigt att vi har roligt på jobbet och mår bra. Hur personalen mår speglas till gästerna. Ofta sitter en chefshusfru i ett kontor för sig själv, men det vill inte jag göra. – Jag har också hela tiden fått lära mig nya saker. Det är intressant att få utvecklas och vara med och påverka. Här uppskattas att man har erfarenhet, vilket inte alltid görs i den här branschen. Hur kan en arbetsdag se ut? – Jag läser mejl, har morgonmöte och så är det inspektion av rumsstädningen. Det är viktigt att inspektera, både för att hålla kvaliteten och för att personalen ska se att jag är där på våningarna där de jobbar. Någon ser att de gör ett bra jobb, uppmuntrar dem och ger feedback. Det är jätteviktigt. – Och så är det mycket administration; löner, attestera fakturor, hålla koll på budgeten, räkna nyckeltal, skriva ett anställningsbevis kanske. Någon kommer in och vill prata. Eller så kanske det är möte med hotellchefen. Jag har också mycket kontakt med andra avdelningar på hotellet, till exempel receptionen och restaurangen. – Rekrytering är också en viktig arbetsuppgift eftersom vi alltid behöver extrapersonal. I eftermiddag ska vi ha audition, som är ett ganska nytt sätt att rekrytera för oss. Då kommer 50-60 personer och så gör vi snabba intervjuer med dem. 34 KOLLEGA 5-11 Jag hittar ofta duktiga och positiva människor att anställa, men ganska många går senare vidare inom hotellet eller till andra ställen. Negativt för min avdelning, men samtidigt blir jag stolt! Men vi är en kärngrupp som jobbat länge också. Hotellet satsar på den egna personalen och tar inte in städbolag. Det är bra – egna anställda bryr sig mer. Vi gör många roliga saker ihop, även utanför jobbet. Vad gör ni för att ha roligt på och utanför jobbet? – Förra veckan var vi ute och bowlade och åt middag och i går var en del av oss med på Vårruset till exempel. Ibland har vi buffé, där alla tar med sig mat från sina hemländer. Och för några år sedan var vi tretton stycken som åkte till Paris. Det var en jätterolig resa och vi pratar ofta om den i dag och att vi skulle vilja resa igen. – På våra onsdagsmöten brukar vi göra något särskilt. Vi har haft yoga och gymnastik. Alla har fått ta med sig musik från sina ursprungsländer och så har vi pratat om den. En gång i månaden är det någon överraskning. Jag har tagit dit massör, gått och delat ut påskägg eller smoothier – en gång gjorde jag och en kille det med kaninöron på oss. Det tyckte de var kul! Jag uppmuntrar dem att komma med tips och idéer själva, både till överraskningar och hur man kan göra jobbet lättare och snabbare. Du är arbetsledare för en internationell arbetsgrupp – hur går det? – Det är roligt! Men ibland kan det bli kultur- krockar, det kan vara att man tolkar kroppsspråket fel eller språksvårigheter. Och många skojar väldigt mycket och kan gå för långt. Det är viktigt att säga ifrån då. – Om det är något problem löser vi det snabbt. Ingen ska gå hem innan vi pratat. Om man går hem innan problemet är löst växer det och man kan få problem med sömnen. Det blir värre dagen efter. Vad har du för arbetstider? – Det är flexibla arbetstider, bara jag gör mitt jobb. Ofta jobbar jag från sju på morgonen, till sju, åtta på kvällen. Någon annan dag kan jag komma klockan tio, eller gå hem klockan tre. Min man tycker att jag alltid är på jobbet. Du har pratat om det som är bra med jobbet, men vad är det sämsta med det då? – Det är svårt att komma på något. Ja, det ska vara det att jag inte är född med datorerna, så det är lite trögt att lära sig alla system. Jag skriver mycket för hand. CARITA PORTUONDO ANDERSSON YRKE I UNIONEN: HUSFRU En husfru är arbetsledare för hotellstädarna. Det kan också finnas husfru på restauranger eller konferensanläggning. Hotellhusfrun har ansvar för budget, inköp, rekrytering och administration. Husfrun har även ansvar för att rummen är ordentligt städade och att inget saknas eller är trasigt. På större hotell, som på Nordic Sea hotel, kan det finnas en chefshusfru som har mer administrativt arbete och lämnar en stor del av den dagliga planeringen till husfruar eller våningshusfruar. Arbetstiderna varierar, ofta är det schemalagda arbetstider med kvällsoch helgarbete. På nya gymnasieprogrammet Hotell och turism kan man välja inriktning mot våningsservice till exempel. Det är bra att ha kunskaper i före- tagsekonomi och språk, tycker Tuula Tuovinen. Löneläget är uppskatt- ningsvis mellan 22 000 och 25 500, men det finns ingen direkt lönestatistik för yrket husfru. Lönen är individuell och kan ligga både över och under detta. kollega.se Ett fyrtiotal av Unionens alla yrken presenteras på www.kollega.se DENNY LORENTZEN
Kollega Sida 35
Kollega Sida 36
Kollega Sida 37
Kollega Sida 38
Kollega Sida 39
Kollega Sida 40
Kollega Sida 41
Kollega Sida 42
Kollega Sida 43
Kollega Sida 44
Kollega Sida 45
Kollega Sida 46
Kollega Sida 47
Kollega Sida 48
Kollega Sida 49
Kollega Sida 50
Kollega Sida 51
Kollega Sida 52
Kollega Sida 53
Kollega Sida 54
Kollega Sida 55
Kollega Sida 56
Kollega Sida 57
Kollega Sida 58
Kollega Sida 59
Kollega Sida 60
Kollega Sida 61
Kollega Sida 62
Kollega Sida 63
Kollega Sida 64
Kollega Sida 65
Kollega Sida 66
Kollega Sida 67
Kollega Sida 68