Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30 SÅ GÅR DET TILL I KRABBFABRIKEN: • N
är krabborna kommer in läggs de först i sötvatten för att de ska "somna in". • Krabborna förs över i en stor batch där de kokas, 250 kg per batch. Det finns tolv batchcookers. • Efteråt sorteras de utifrån hur fullmatade de är. Till den svenska marknaden skickas bara högsta klass. • Krabborna tvättas. • Lite saltvatten tillsätts för att de ska hålla sig fuktiga. • Vacuumförpackning. • Pastörisering. • Krabborna märks, packas i kartonger och kyls. Donegal, Irland: Krabbfiske för svenska njutare I Donegal är naturen som ett vykort vilket håll man än tittar åt. Ett skirt ljus silar över böljande ängar med får bakom stengärdsgårdar. Kusten är karg och människorna otroligt gästvänliga. Därifrån kommer en av höstens läckerheter - Donegalkrabban. • Vad i hela fridens namn gör en krabbfabrik uppe bland bergen i norra Irland? Tom Glynn, produktionschef på Errigal Fish, har fått frågan förut. Han berättar historien om fiskfabriken inne på det lilla kontoret. Truckar kör förbi precis utanför fönstret, fullastade med krabblådor. Tom har på sig en liten vit hatt med rött hattband och en blå rock med den röda Donegalkrabban i brodyr. Det har man alltid på sig när man går in i fabriken, för hygienens skull. -1963 byggdes en grönsaksfabrik här. Men jorden passar egentligen inte för grönsaker, och området var döende. Något måste göras för att hålla kvar människor i byarna, och en man vid namn Jarceth Morris gjorde det. 30 - Jarceth var ditsänd för att stänga fabriken, men han blev förälskad i landskapet och i människorna och funderade på vad man skulle kunna göra med fabriken. Varför inte en krabbfabrik? Eftersom han är en person som inte känner till ordet nej så lyckades han, förklarar Tom. I början var verksamheten stapplande, men nu finns det arbete för cirka 200 personer. När krabbsäsongen tar slut arbetar de med makrill, hummer eller musslor i stället, så fabriken hålls igång året om. Errigal Fish har muntliga överenskommelser med ungefär 40-60 båtar som levererar krabba runt hela Donegals kust. -Vi åker och träffar fiskarna någon gång om året. Dricker lite kaffe, tar kanske en whiskev och sitter och pratar, berättar Tom. Varje dag ringer Errigal Fish upp en kontaktperson på varje område och kollar hur mvcket krabba det finns att hämta, och skickar strax efter lunchtid en bil i passande storlek. Fabriken tillhandahåller också bete och burar till nästa dag, beroende på hur mycket fiskaren tror sig behöva. När krabborna kommer till fabriken efter ungefär 3 timmars färd vägs varje fiskares fångst. Det är inga jättebåtar som fiskarna har, bara runt 10-15 meter. Vi får följa med Paddy ut. Havet ser lugnt ut på håll, men väl ute i båten gungar det bra. Precis under Slieve Liege, Europas högsta klippor, finns Paddys bästa fiskevatten. Förut var det mest kustfiske, men nu när fem stora "supercrabs" (jättefiskebåtar) fiskar ut havet måste även de med små båtar gå längre ut för att få en bra fångst. Ungefär 50 kg krabba kan man ta upp i båten åt gången. Nu för tiden tar Paddy också ut turister i båten för att fiska haj och annat för att få ekonomin att gå ihop. Hans son som är med idag heter också Paddy (och hans far och hans farfar och hans farfarsfar...). Framför en fond av mörka klippor täckta med grön mossa arbetar Paddy Junior i sitt anletes svett. 20 krabburar som sitter tillsammans på en lina ska han orka dra upp samtidigt. Om några år är hans ansikte förmodligen lika väderbitet som hans fars. Vi styr tillbaka mot den lilla lugna hamnen. Nu väntar en värmande whiskey på puben. AV ANNA GIDGARD RECEPT: JACOB GRAY FOTO: PER MAGNUS PERSSON OCH KENT JARDHAMMAR (MAT) Buff é 1 O • 199 9
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40