Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7 Darina Allén har två ser. Den ena är
i hennes trädgård, omgiven favoritplatkära av dofter och smaker. Den andra är i "klassrummet", kalla det stora köket, som man väl får tillsammans med sina elever. En lika engagerad lärare som Darina får man leta efter. Hennes inspirerande sätt att berätta om mat och laga mat är otroligt - vilket förstås är det som gjort henne så populär som lärare på skolan, men också har gjort henne till kändis på Irland där hon har haft flera teveprogram där hon lagat mat i rutan. Tre generationer, tre kök Myrtle. Bara samma dag som vi öppnade. Då satte jag in en liten annons i lokaltidningen: "Farmhouse Restaurant" och så telefonnumret. När jag såg den första bilen komma på uppfarten blev jag alldeles till mig. "Är det här restaurangen?" frågar mannen i bilen. När jag säger ja visar det sig att han är säljare och bara vill sälja vin till restaurangen! Myrtle Allén är idag välkänd i hela Europas kockvärld. Bland annat har hon varit president i Eurotoques, kockarnas egen förening. Det är hennes son Tim som tar berättelsen om Ballymaloe från början för mig. -1947 köpte mina föräldrar den här gården för jordbruk. Min far var känd i trakten och Myrtle fick en förfrågan om hon ville skriva i en jordbrukstidning för andra bondhustrur. Det var så hennes tankar om mat och matkvalitet började. -Nä r mamma startade restaurangen på gården trodde alla att hon hade blivit galen. Men hon trodde på idén, och det visade sig fungera. - Men vem som helst kan driva en restaurang, säger Myrtle. Det riktiga jobbet började när vi öppnade hotellet. Med gäster i huset dygnet runt är man aldrig ledig. 1968 anlände ett brev till Myrtle från en flicka som undrade om hon fick komma och arbeta i köket. Det fick hon. Flickan hette Darina och kom två år senare att bli Tims fru. De flyttade till gården i Shannagarry i närheten, som de hade fått av Tims föräldrar i bröllopsgåva. Shannagarry betyder den gamla trädgården. Där försörjde de sig som bönder, men i slutet av 1970-talet var det svårt att få jordbruket att gå runt, och de letade efter en alternativ sysselsättning. Darina har alltid velat dela med sig av sin känsla för mat, som hon utvecklat vidare hos Myrtle, och hon bestämde sig för att försöka ordna en matlagningskurs. -1983 startade vi kockskolan, med 18 studenter per termin. En kockskola på en bondgård är ovanligt. Därför har vi fått en massa publicitet i media, vilket har hjälpt oss, berättar Tim. Darina Allén möter vi i kafét. Hon är idag en stor matpersonlighet, med flera teveprogram och böcker bakom sig. Vi sitter i den friska kylan på verandan och tittar ut över ängarna, där solen sakta går ner och hönorna fridfullt går och pickar i gräset. Darina hinner med fyra koppar te och en stor bit av kaféts egen äppelkaka på den lilla pratstund som hennes privata tidsschema tillåter. Hon är stressad eftersom hon prioriterar sina studenter framför att prata med journalister, även om hon är artigheten själv när hon berättar om sin verksamhet. - Kockskolan har nu funnits i 15 år, och samma filosofi som finns i Ballymaloe House gäller även här. Vi lagar enkel mat och använder så mycket färska råvaror som möjligt. -Vi utnyttjar alltid det som är bäst för säsongen, och alla råvaror är organiskt odlade eller vildväxande. -Det ingår i studenternas uppgifter att mata hönorna med matrester för att på det sättet få en förståelse för vad maten kommer ifrån. På gården finns gamla raser av både kor och grisar, och vi köper råvaror från lokala producenter. forts på sid 13
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40