Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39 Whiskyprovning SearTs Bar Irlands äl
dsta pub AV ANN A GIDGAR D Det är många pubar i Irland som gör anspråk på att vara Irlands äldsta. Men det är bara en som har bevis för det: SearTs Bar. Eftermiddagen på Sean's är lugn. Någon sitter och läser en tidning med en Guinness på bordet framför sig. En kvinna kommer in och beställer en kaffe. Några män diskuterar helgens fotbollsmatch, och genom den öppna dörren silar ett tunt solljus in. Om några timmar är den avslagna känslan helt borta. Vid åtta är det fullt. Vid nio är det kaotiskt. Och sedan bara fortsätter det. I ena hörnet sätter sig en tjej med fiol och väntar på resten av kompisarna som brukar spela. Varje kväll (utom lördagar, för då är det så busy att det är omöjligt att spela) är det levande musik på Sean's Bar. Men det är aldrig för fullt för ytterligare en person att klämma sig in. Sean's Bar i Athlone i mellersta Irland är populärare än någonsin. Sedan 1600-talet har det legat en pub på samma plats. Den första ägaren hette Luain, och det är även han som gett Athlone sitt namn (At Luains). Sedan dess har Sean's haft många färgstarka ägare. En av dem hette William Moorhead. Han var en framgångsrik handelsman som till och med lät prägla sina egna mynt som gästerna kunde använda. Några av dem finns kvar att se på Irlands Nationalmuseum. Mark Begg ägde puben runt 1736 och var också den som startade Athlones första droskservice till Dublin. Det finns många whiskytillverkare runt om i Skottland. På vissa ställen finns möjlighet att vara med på en whiskyprovning och bl a lära sig lite om skillnaderna mellan blended whisky och single malt. Ett ställe där man kan se tillverkningsprocessen är Glenturret Distillery, The Hosh, Crieff Perthshire, Tel 00441764 656565. Brittiska turistbyrån har mer information om whiskyställen värda ett besök. BARNFAMILJ I LONDON? Många föräldrar tycker att det är svårt att resa med sina barn till storstäder. Det har Laura Trenter tagit fasta på när hon skrivit boken "Londonresan" (Berghs Förlag), en historia om en svensk flicka som åker med sina föräldrar till just London på semester. UPPLEV EN ALE "THE REAL WAY" AV TONY WALLIN Mörk, ljummen och avslagen. Så har många upplevt sin första ale på en engelsk pub. Alltså inte direkt positivt! Men om man bara ger den en andra och tredje chans så kommer vänskapen. Kärleken till en äkta ale är sedan inte långt borta. Givetvis handlar det om att dricka den i en genuin pubmiljö. Det ska vara ett lätt inpyrt, mörkt boaserat rum med en tjock heltäckningsmatta under borden och trägolv vid bardisken. Publiken ska vara blandad, teveapparater och flipperspel ska inte ha hunnit göra sitt intåg. På landsbygden kan man fortfarande träffa på en och annan pub av klassiskt slag - men de är på väg att försvinna. Likaså den rätta ölen, den klassiska "cask-conditioned real ale". Den känns lättast igen på att den kommer från en kran med långt pumphandtag. Ölen "dras" upp från faten som ligger i en kyld källare. De moderna ölen (även ale) trycks upp med gas. Är miljön rätt och ölen dras Obs! Ölet på bilden har inget med ölen i artikeln att göra. upp med långa vackra handtag är det dags att börja botanisera bland ölsorterna. Numera anges ofta alkoholhalten på griffeltavlan, och det kan vara sunt att börja försiktigt med en "mild" eller "pale ale". Likaså kan det vara förståndigt att dricka half pints (ca 25 cl). Många pubar ägs av de stora bryggerierna, och sortimentet är starkt begränsat, men det finns fortfarande pubar som själva väljer sina leverantörer, och de har ofta öl från flera bryggerier samt en eller annan gästöl i kranarna. Efter en "pale ale" passar det med en "bitter", och rundan avslutas med en "best bitter". Förutom att alkoholhalten ökar blir humlearomen/bitterheten kraftigare. När man lärt sig uppskatta en "real ale" är det bäst att skaffa Good Beer Guide från CAM RA. Det är en organisation som jobbar för att bevara den klassiska ölen. En annan bra guidebok heter The Real Ale Drinkers Almanac. BRANTRIFLE Trifle är en dessert i England som fått en revival. Klassikern är gjord på jelly, sockerkaka, vaniljsås och grädde bland annat. Buffés egen variant med fräsiga havregryn är ännu godare. Fräs havregryn och socker i smör i en panna. Varva glass (och ev grädde), äppelmos och fräsiga havregryn i portionsskålar av glas (så att man ser lagren). Avsluta med heta, knapriga havregryn.
Buffé Sida 40