Buffé 1
o UVTE MA Just nu finns det hur manga produkter s
am heist pi marknaden for oliviilskare. Olika typer av skalar exempelvis; kors, lingsmala och runda med fack for tandpetarna. Sk8lama hiir iir av miirket Aza och finns bland annat pi NK, Store och Inside. Jan Samuelsons italienska favoriter Var vinexpert Jan Samuelson har hlir listat sina tio favoritviner fran Italien i prislliget fran ca 60 kronor till drygt 1 00 kronor. SVITA: ·2001 Verdicchlo dei Castelli di Jesi (Garofoli), Marche (nr 2409, 58 kr) - iir den forsta i en rad Verdicchioviner hiir som alia iir stnilande all roundmatviner, men ocksA hCigst njutbara pi egen hand. ·2001 Pinot Grigio/Chardonnay (Folonari), Delle Venezie (nr 12474, 63 kr) - piironfruktigt torrt friskt och mineraligt ·2000 Casal di Serra (Umani Ronchi), Verdicchio dei Castelli di Jesi, Marche (nr 12419, 78 kr) - kliittrar i pris och smakrikedom pi Verdicchioskalan. ·1999 Plenio Classica Riserva (Umani RonchO, Verdlcchlo del Castelli dl Jesl, Marche (nr 12361, 99 kr, lansering 219) - fatjist och lag rat 24 manader iir detta det forsta vita italienska Yin sam fitt ratt till beteckningen Riserva. Smaka varfor! ·2000 Le Busche (Umani Ronchi), Marche (nr 12526, 112 kr, lansering 219) - lika delar Verdicchio och Chardonnay ger detta smakrika, fruktiga Yin, lika liickert till mat sam pral 5 RODA: ·2000 Gloria Sangiovese (Mondo del Vino), Terre di Chieti, Marche (nr' 32433, 61 kr, lansering 219) - syrligt biirfruktigt friskt med dellkat vaniljkryddad fatten. ·1999 Zenato Valpolicella Classica, Venetien (nr 12385, 80 kr) - korsbiirsfruktigt, vanlljfatigt, Ortkryddigt utmiirkt matvin. ·2000 Barbera d'Astj ca Bianca, Piemonte (nr 32335, 87 kr) - liicker sotaktig mork korsbiirsfrukt med fin fatten, stramt och friskt hillel ·2000 Formulae (Ricasoli), Toscana (nr 42351, 89 kr, lansering 219) - en ren Sangiovese med utmiirkt balans melIan korsbiirig frukt, fat och friska syror. Liickert matvin. ·1998 Duca Sanfelice (Librandi), Ciro, Kalabrien (nr 12365, 98 kr) - torkad frukt I kryddlg, varm och smakrik syditaliensk tappning av druvan Gaglioppo. + TVA EXTRA BUBBLARE: • Asti Araldlca (nr 7750, 49 kr) - lig alkoholhalt. lagt pris, bubblande hoga och sota Muscatsmaker. ·1996 Ferrari Perle, Trentino (nr 7682, 190 kr) - torrt mlneraligt och iippelfruktigt friskt mousserande yin som kan ge champagne en match. Jan tipsar iiven om vinnyheter, se minadens tio biista pi wwwlca.se Buffe 9/2002 Olivskeden, med hil i bottnen sa att viitskan ska rinna bort, iir ytterligare en livsnodviindig pryl for oliviilskama. Den hiir kommer frin I Mique. . .. .1 '~.' 'Trendiga italienare Guideboken Sveriges blista krogar och matupplevelser har listat Stockholms trendkrogar. Nagra italienska krogar som nlimns for sitt speciella kok lir: Den gamle och havet, Nybrogatan 54. II Conte, Grevgatan 9. II Tempo, Hogbergsgatan 40. Lo Scudetto, Asi:igatan 1 63. Primo Ciao Ciao, Scheelegatan 20. Tarantion, Roslagsgatan 43. Trattoria Romana, Tyska Brinken 36. Balsamvinagertips! Jordgubbar som vants runt med lite balsamvinager och socker ar en lacker kombination. 10, 100, 1000 Det lir grundformeln VETE SOM YETE? Nej, vi har lart oss att det ska v~ durumvete till pasta VarflSr? Jo, flSr att det I:lr extra proteinrikt med hlSg glutenhaJt 80m ger en ~ttre SpMst och ett blittre tuggrnotstand; det blir iattare att koka pastan .. a1 dente«. for pastakokning. Formeln anger forhallandet mellan salt (10 g), och pasta (1 00 g), och vatten (1000 mI). Alltsa: berlikna 1 liter vatten (1000 ml) och 2 tsk salt (10 g) till kokning av 1 00 g pasta (vilket ar en stor portion). www. mangiarebene.net En italiensk webbsajt pi engelska. Hiir hittar man det mesta om itallensk matiagning. Casanovas makaronl hittar man under rubriken Afrodisiaka, men hiir finns ocksA massor av kokstips, som hur man bast tar hand om sin inkopta bit parmesan och en restaurangguide for hela ltalien. Massor av recept sa klart Sven-Goran Eriksson: Ater bast i Italien .. Sven-Goran - Svennis - Eriksson, forbundskapten i England, tidigare italienska klubbar som tex Lazio och Sampdoria: -Jag, som ar en valdigt enkel manniska, nojer mig med en pasta med tomatsas gjord pa solmogna tomater och farsk basilika. Men den ska heist vara tillagad i Italien, for det ar dar som de ar bast pa att laga sadan mat. Farskriven parmesanost hor till och ett glas rott Yin. Da ar jag nojd. - Det ar svart att iita daligt i Ita lien, och visst hiinder det att jag saknar det italienska koket. Men nu har jag samtidigt formanen att bo i London, och vill jag ata italienskt finns massor med bra italienska restauranger har. Efter att ha bott 13-14 ar i Italien har jag inspirerats mycket av det italienska koket. Det hiinder ocksa att jag sjalv lagar lite pasta. 17