Buffé 1
PENNE MED STEKT SVAMP, PURJOLOK OCH SMULAD GORGON
ZOLA Koka 400 9 penne enlig anvisning pa paketet. Skiva 250 9 portabello eller champinjoner grovt. Skala och skiva 2 schalottenlokar och 1 vitloksklyfta. Ansa, skolj och strimla den vita delen av 1/2 purjolok. Fras 10k, vitlok, purjolok och svamp i en het panna med 2 msk olivolja i 3-4 minuter. Ror om da och da. Grovhacka 1 kruka persilja. Blanda svamp och persilja med pastan. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Lagg upp i djupa tallrikar. Smula over ca 100 9 gorgonzolaost. Servera med brod. Enel1li *** Fett *** Rbrllr ** OSTFYLLD IORTELLINI MED ARTEJt SALAMI OCH CITRON Koka 2 paket ostfylld farsk tortellini a 250 9 enlig anvisning. Skala och finhacka 1 gullok. Fras 10k, 100 9 strimlad salami och 2 krm torkad salvia mjuk i 1 msk olivolja. Spola hastigt av 1 /2 paket frysta grona arter (a 250 g) i varmt vatten. Lat rinna avo Blanda arter med loken och fras i nagon minut tills alit ar genomvarmt. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Blanda med tortellinin. Lagg upp pa djupa tallrikar. Garnera gama med farsk salvia Servera med grovt brod. Energi *** Fett ** Rbrllr * . ;~: TAGUATELLE MED Vm.OKSMUSSLOR, RUCOLA OCH OUVER Koka 400 9 tagliatelle enlig anvisning pa paketet. Hall av 1 burk musslor i lake (360 g). Rosta 2 finhackade vitloksklyftor i 2 msk olivolja. Vand ner musslorna och 1M varmas i vitloksoljan i 1 minut. Grovhacka 1 kruka rucolasallad och 1 dl grona oliver med pimientos. Blanda oliver, rucolasallad och pastan med musslorna. Smaksatt med salt och nymalen svartpeppar. Servera i djupa tallrikar. Grovt brod och riven parmesanost ar givna tillbehor. Energi *** Fett *** Rbrer ** TOAKAD SPAGETTI Bufie 9/2002 sPAGETTI Kommer ursprungligen fnin Neapel. Finns bide som fiirsk och torkad, som -kort« och rildigt ling, smal och tjock, gjord pi durumvete, vete med iigg och fullkornsvete. Blanda giima spagettin med sasen fore servering. spagetti, liksom andra Illnga pastasorter, ska koka i rikligt med vatten, beriikna minst 1 liter per 100 g. Ror om olta sa att spagettin inte klibbar samman. Tilisiitt giirna en skviitt olivolja i vattnet Det minskar risken for sammanklibbning men iiven risken for att vattnet ska koka over. KORTPAsTA Formema varietar i hundratal. Minga av dessa, speciellt de minsta, passar perfekt till sallader och soppor. Men det iir inget som sager att man inte kan servera dem till en kottfiirssas. Fiirgerna kan va riera, t ex FAAFALLE gron som fiirgats med spenat, rod som fiir- ..... ~~ gats med rodbeta och svart som fitt sin speciella fiirg av bliickfiskbliick. Sma ken skiljer sig dock inte niimnviirt it Makaroner iir den mest kiinda och tidigast omskrivna pastan. Den forekom i Apicius bok fnin runt ir 1000. CONCHIGUE AlGATONI 21