Buffé 1
VALERIUS CASSATAGLASS FOR 10 PERSONER (MINST) Cap
puccinodekorationerna ar bra att ha niir man viii gora sig till lite extra. Man hailer dem over koppen och siktar over exempelvis kakao sa att det blir ett monster. De fungerar forstis lika bra nar man ska dekorera en kaka. Den har kostar ca 300 kr. Saljs av Mique. 1 liter vaniljglass 112 liter chokladglass 1 burk cocktailbar, 113 9 1 pillse sUckat, 50 9 2 tunna tartbottnar (fardigkopta) 1 112 msk Amaretto (likor) svalnad sockerlag, kokad pill 2 dl vatten och 2 dl socker NYTTlGT MED OUVOLJA? Svaret blir bade ja och nej. Som fett betraktat ar den nyttig; stor del enkelomattat fett och viss del fleromattat, men samtidigt ska man ha i Manke att oljan ar till 1 00 procent fett. Alltsli: overdosera inte! Och glom inte att rapsolja har minst andal mattat fett och stor andel fleromattat fett. Storst an del fleromattat fett har dock majs- och solrosolja. Anvand garna flera olika sorters oljor. SAMUEL BUR BOK Kommer ni ihig bamsidorna med Samuel som fanns i Butte for nigra ir sedan? Nu finns de samlade i bokform, kompletterade med enkla recepl Boken kommer ut i dagarna. T externa iir skrivna av Moni NilssonBrannstrom. Har ett smakprov. Samuels pastasallad For 4 personer 500 9 pasta, tex penne 1 stor gullok 3tomater 1/2 gurka 1 burk majs, ca 200 9 5 msk gron pesto , . • :::-. 1. Koka pastan enligt .~. anvisning pi paketel I MOUSSERANDE MElONER Ta ut melonkulor med ett kuljarn (finns pa kaksavdelningen i stora butiker eller i sarskilda koksbutiker) . Anvand garna nagra olika melonsorter. Lagg upp i en skal, eller i portionsskalar. Hall aver Asti Spumante (italienskt bubbelvin), garna vid bordet, och servera genast. 2. Hiill over pastan i ett durkslag. Be en vuxen om hjiilp sa att du inte briinner dig. Hiill tillbaka pastan i kastrullen. 3. Skala loken, hacka den i bitar och lagg den i en stor skil. 4. Skar tomater och gurka i biter och lagg i skalen tillsammans medloken. 5. Oppna burken med majs och liigg majsen i durkslaget sa att vatskan rinner bort Liigg majsen i skalen. 6. Liigg den Ijumma pastan i skalen och blanda ner peston. Ror om tills alit iir jiimnt fordelal Supergott till ett kycklingben eller en bitbrod. Jane Bjorck: D~ godaste ar det enkla Att skolja, eller Inte skolja ... Det galler givetvis pastan. Och i alla(?) italienska kokbocker star det uttryckligen att den inte ska skoljas - i alia fall om den ska atas snart. Men om man snabbt viII avbryta kokningen och undvika att pastan klibbar ihop (speciellt om den far ligga en stund i kastrullen) sa visst kan man spola av den - inte ovanligt i krogk6k. 26 Jane Bjorck, reporter pa tevesporten med italiensk fotboll som specialintresse: - Italiensk mat ar forknippad med mycket gladje och lyckliga stunder - oavsett om det ar en morgoncappuccino eller en trerattersmiddag. Jag har rest i Italien sedan barnsben, och bott dar kortare perioder, och har darfor sa mycket mattninnen. En underbar rniddag med familjen och goda vanner pa en bakgard, nagra enkla stolar och bord, farsk prosciutto, farsk parmesan, farskt brad, olivolja, smaksatt pasta. Det godaste ar alltid det enkla. Eller en tretimmars lunch med Toscanas landskap som panorama, med goda vanner, god mat och gott vin ... -Jag tanker ocksa pa forsta gangen jag at rucolasallad i Italien, nagot som knappast fanns i Sverige d:i. Eller sma ken av alldeles nygjord farsk mozzarella, som bara smalte i munnen, elier farska likon med prosciutto. Det ar smaksensationer som jag aldrig glommer. . (finns pi burk) < Gor si har: 112 liter pistaschglass 1 00 9 pinjenotter 1 112 msk konjak TILL SERVERING: 100 9 blockchoklad 112 dl vispgradde GORSAHAR: 1. Skar vaniljglassen i 1 cm tjocka skivor och »kla« en stor form, ca 26 cm i diameter (spara lite till bottnen). 2. Varva lite av cocktailbaren och suckaten med chokladglass. 3. Uigg pa ett lager tMbotten drankt i Amaretto och lite sockerlag. 4. Fortsatt sedan med ett lager pistaschglass och pinjenotter och tartbotten med konjak. Avsluta med ett lager vaniljglass. Tack med plastfilm och frys ner. 5. Till servering, koka upp choklad mad gradde, lat svalna. Hall Ijummet vatten pa formen sa att glassen lossnar. Lagg upp glassen pa ett serveringsfat, hall over chokladen och lat stelna. Skar ca 3 cm tjocka skivor, dela den sedan diagonalt. Garnera med bar och suckat. Lantligt kok »Eftersom den italienska kokkonsten iir sa varierad och tttvecklingen inte har gatt i samma banor som i Frankrike finns det varken nagot hattte cuisine el/er cllisine bourgeoise el/er nagot klassiskt nationel/t kok. Det iir i sjalva verket (raga om lantlig matlagning for stora familjeT, en kombination av bondmat och de pakostade ratter som serverades vid aristokraternas bord och som al/mogen at endast vid speciel/a til/fal/en. De olika varianterna forknippas kanske med en viss stad, men ttrspnmget finns pa landsbygden eftersom stad och land alltid varit fast forenade i [talien.« Claudia Roden. matskribent -Nar jag gar in i en italiensk deIikatessbutik i Stockholm blir jag alldeles Iycklig, bade nar jag tanker pa alit gott jag har atit och alit gott jag ska ata. Jag later mig inspireras och h~r vad de har inne for dagen. Men nara till hands ar alitid nagon form av pasta, mozzarella, Iiksom bresaola som ar jattegod med rucola, parmesan och olivolja. Buffe 9/20(