Buffé 1
-Det enda sorgliga med pizzans erovringstlig over
varlden ar att en del har gatt forlorat pa vagen. Sarskilt galler det den farskhet som an idag praglar pizzorna i Neapel, pa pizzerior som Da Michele, Lombardi och Port' Alba (som fortfarande hailer oppet i samma lokaler). Dar skulle pizzabagarna aldrig.drQinma om att lagga burkpaprika pa pizzan; ail' mindre den gratangost och billiga tomatsas som man alltfor ofta mttar pa vara svenska. Dar galler solmogna tomater, farsk, drypande mozzarella och en fluffig, valjast deg. Lagg till det att det inte finns en enda ~Iektrisk pizzaugn i Neapel- alia pizzor bakas i glodande heta vedugnar. En neapolitanare skulle saga att det aldrig gar att gora en riktig, neapolitansk pizza nagon annanstans i varlden. Det har att gora med vattnet, skulle han forklara, med luften och med pizzabagarnas speciella karlek till sin mat. Men det finns hopp, aven for oss nordbor. Det har borjat dyka upp pizzerior dar man ger sina pizzo! den respekt som de fortjanar med bade farska ni.varor och riktiga stenugnar. Vill man prova sjalv - dll. sjalvklart med handikappen att sakna pizzaugn och aratal av traning - kan man alltid kompensera med den ojamforliga kryddan att ha lagat nagot med egna hander. PIUA MARINARA »Originaiet« GER 4 PIZZOR MED 20-25 eM DIAMETER DEG: 25 gjast 31/2 dl vatten (fingervarmt) 9 dl vetemjol 1 tsk salt pALAGG: 12-15 hela burktomater av god kvalitet 3-4 hackade vitloksklyftor 1 msk torkad oregano olivolja, extra vergine salt GORsAHAR: 1. Los upp jasten i 2 1/2 dl av det fingervarma (37°C) vattnet. 2. Blanda 8 dl av vetemjolet med saltet i en bunke. Ror i jastblandningen oeh resten av vattnet. Om degen ar smetig, tillsatt mer mjol. Arbeta degen kraftigt i 10-12 minuter, eller i maskin i ea 5 minuter. Lat jasa under bakduk i 1 1/2 tim me. 3. Ta under tiden ut tomaterna ur burken, krosBuffe 9/ 2002 sa dem med handen oeh lat dem rinna av ordentligt i ett durkslag. 4. Satt ugnen pa 275°C. Dela degen i 4 delar, platta ut med hjalp av handerna till runda pizzor, ea 23 em i diameter. Heist ska degen dras ut, inte kavlas, men det kan krava lite ovning. Kom ihag att gora en kant. 5. Fordela tomaterna, vitloken oeh oreganon pa pizzorna. Ringla over lite olivolja oeh salta. Gradda i mitten av ugnen i 8-9 minuter. FOR ALLA? Pizza Marinara innehaller inte mjolk eller agg. Gluten ingar. Andra anvand glutenfria pizzabottnar. sa har till glutenfritt: Bestaller man en Pizza Marinara idag kan man rakna med att fa en fyllning med kapris, svarta oliver oeh sardeller. ViII man ha en pizza enligt reeepet ovan sa bor man bestalla en Pizza aglio, olio e origano - i alia fall i Italien. Men det kan ga bra med Pizza alia Napoletana oeksa, som ar nagot av grundpizzan. 33