AMES 1
GRYTHYTTAN Den idylliska orten Grythyttan i Hälle
fors har genom Måltidens Hus fått stor betydelse för svensk gastronomis utveckling. Paviljongen från Sevilla med dess enastående matlokaliteter inkluderande kokboksmuseet lockar årligen över 50 000 besökare. I den vackra byggnaden bedriver Örebro universitet forskning och utbildning inom måltidskunskap. TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER Välkända Grythyttans Gästgiveri har anor från 1600-talet och är idag en Sveriges ledande mötesplatser för mat och vin. Gästgiveriets restaurang rankas högt av White Guide 2016. MÅLTIDENS HUS Paviljongen representerade Sverige vid världsutställningen i Sevilla 1992. CarlJan Granqvist som där framgångsrikt bedrev restaurang i paviljongen köpte efter utställningens slut byggnaden. Paviljongen fraktades till Sverige och Grythyttan och kunde invigas 1994. Idag ägs den av statliga Akademiska Hus. Den guidade turen börjar i den eleganta festvåningen i källaren med Leonardo da Vincis mäktiga målning ”Den sista måltiden” i bakgrunden. Vi imponeras vidare av teatern med tävlingsköken och möjlighet till vinprovning samtidigt för 96 deltagare. Det unika kokboksmuseet, nordens största, bygger på restauratören och krögarlegenden Tore Wretmans samlade verk vilka införskaffades av Carl-Jan på Sotheby`s bokauktion 1997. Måltidens Hus har två aktörer. Örebro universitet, vilka i Måltidens Hus samt närliggande Campusbyggnader bedriver landets främsta gastronomiska forskning och utbildning inom måltidskunskap, samt Spendrups vilka genom Loka Brunn har hand om matsalen Hyttblecket, souvenirbutiken, guidningar och företagsaktiviteter. 58 GRYTHYTTANS GÄSTGIVAREGÅRD Grythyttans Gästgivaregård rankas högt i White Guides utgåva 2016 med omdömet ”Mycket god klass”. – Vi gläds åt vår höga poängnivå men ska gemensamt göra allt för att nå ännu högre, säger köksmästaren Henrik Eriksson. Familjen Spendrup äger och driver Gästgivaregården sedan 2014 med Mia Spendrup som vd. Gästgivaregården grundades redan 1641. År 1973 öppnade Gästgivaregården på nytt, efter att det förfallit under 1900-talet, av innovativa krögaren Carl-Jan Granqvist. Här erbjuds matsalar, salonger, bar, vinkällare, stall, 54 individuellt designade rum samt konferensutrymmen. VÅRT BESÖK PÅ Grythyttan startade med en lunch. Förrätten var smårätter från smörgåsbordet aptitligt serverade vid bordet på en tre våningars platå. Visst fanns det korv, lax, ost, pastej, skinka och olika sorters sill – vilken bra start. Huvudrätten är en dagens husmanskost. Vi gladdes åt att få en klassisk och perfekt tillagad svensk biff med lök och stekt potatis. TILL EFTERMIDDAGSKAFFET DUKADES det upp ett imponerande kafferep med kanelbullar, fem sorters kakor, brownies och olika tårtor. Vilket frossande. Middagen för vårt sällskap i den elegant uppdukade matsalen inleds av en aptitretare på rökt röding med en fänkåls- och limecrème. Förrätten är grön sparris med ett vaktelägg, friterade nässlor, bränt bröd och ett brynt smör smaksatt med citron. Somrigt gott. Igenkännande serveras huvudrätten under en cloche-kupa vilken samtidigt lyfts upp av servitörerna. Här mötts vi av ytterligare en vacker uppläggning på tallriken med Hjälmargös, grön ärtpuré och smörstekt färskpotatis. Hjälmargös som allra bäst. OSTEN VAR EN vällagrad och härligt doftande Bredsjö blå. En så god ost är bäst endast tillsammans med ett bra vin där tillbehören päroncrème och de friterade Parma flarnen känns helt överflödiga. Tre sorters rabarber var den perfekta avslutningen. Bakad, marinerad i lag samt en nästan rå rabarber med mandelglass i en kall och frisk rabarberconsommé. Gästgivaregården ger en härlig matupplevelse och bevisar genom maten, bemötandet och miljön att de är på väg mot mästarklass. n