AMES 1
KRÖNIKA Utsikt mot berget där det bor många munka
r upp på berget just i Assisi. Här är vingården framför cantina Novelli med sina Sagrantiondruvor. Här är byggnaden till Valle di Assisi resort med spahotel på vingården. Här kan man spela tennis, vara på spa och gå omkring på vingården och dricka härliga viner. Här är Cantina Novellis vingård i Montefalco. Dom startade sin vingård 2007 och gör idag några av de bästa vinerna i Umbrien på just Sagrantino och Trebbiano. Umbrien, ett vindistrikt i mitten av Italien UMBRIEN LIGGER I MELLERSTA ITALIEN och huvudorten är Perugia. I Sverige kanske mest känt för munkarna från Assisi, som håller till på berget i staden Assisi. Umbrien (ibland kallat för Italiens gröna hjärta) är ett grönt, kuperat och bergigt område där östra delarna utgörs av en del av bergskedjan Apenninerna och det är för övrigt det enda vinområdet i Italien som inte har någon kust. Här finns många intressanta medeltida byar och städer (Perugia, Assisi och Orvieto). Umbrien är så mycket mer, här har man underbara viner och vinmakandet i regionen är ung och uppfinningsrik. UMBRIEN ÄR HEMVIST för Grechetto och Trebbiano baserade Orvieto, ett av Italiens mest kända vita viner. Orvieto är förresten också en spännande spektakulär by som ligger högst uppe på en klippformation. Byn är bland annat känd för sin stora mosaikklädda katedral från 1300-talet, 60 ofta avbildad på vinetiketter. Andra viner att lägga på minnet är de två DOCG’arna, röda Montefalco Sagrantino, Umbriens bästa viner baserade på den blå druvan Sagrantino, och Sangiovese baserade Torgiano Riserva. Just druvan Sagrantiono som är en av världens mest taninrika druva, vilket gör att vinerna som innehåller 100 % av denna druva är perfekta att lagra länge. FÖRSTA GÅNGEN JAG var i Umbrien så hade jag förmånen att få smaka viner med druvan Trebbiano som är en grön vindruva och ger mycket stora skördar. Druvan finns dock i princip i hela vinvärlden och förekommer framförallt i blandning med andra druvor. Som ensam druva förekommer dock Trebbiano i viner från Abruzzo i Italien (Trebbiano d’Abruzzo) och har en underbar doft av exotiska frukter och härlig smak av detsamma. I Frankrike används druvan i cognac och Armagnac, under namnet Ugni blanc. Jag föll givetvis också för Sagrantino-vinerna från Montefalco, men jag kommer hålla på årgångarna i källaren och avnjuta dem minst tio år, gärna tjugo år gamla. Detta matchar man med kallskuret och ost när hösten kommer. JAG KAN LOVA ATT DET ÄR VÄRT ett besök i detta underbara område UMBRIEN, ta flyget till Pisa eller Bergamo och åk omkring i området. Alla är väldigt gästvänliga och tillmötesgående på vingårdarna. n PETER LANNESAND Vinkännare