Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17 Kryddtabell på sidan 39 RENSA PA KRY
DDHYLLAN Har basilikan bleknat och curryn förlorat i smak? Finns det burkar som har fått ett extra lock av fett och damm? Då är det kanske dags för en vårstädning bland dina kryddburkar! De flesta kryddor har en hållbarhet på mellan tre och fem år. Men viktigare än att titta på datumstämpeln är att smaka på kryddorna. De blir alltså inte dåliga, men förlorar i smak efter en tid. Fundera också över hur du förvarar dina kryddor. Ovanför spisen är en vanlig plats, men dessvärre mindre lämplig. Där är både för varmt och för ljust för att kryddorna ska må bra, och framför allt känsliga sorter som paprika, grillkryddor och örter tjänar på att ställas in i ett mörkt kryddskåp. Hela kryddor klarar ljuset bäst. Vad ska man då ha för kryddor hemma? Ja, allt beror förstås på vilket slags mat man helst lagar. Är du en traditionell kock, med blicken vänd mot Medelhavet, behöver du vissa kryddor. Lagar du helst asiatiskt behöver du andra smaksättare i köket. Se kryddtabellerna på sidan 39 för inspiration! ZANZIBARISKA FÄRSBIFFAR MED KRYDDCOUSCOUS FÖR 4 PERSONER 600 g biandfärs 1/2 burk konserverad ananas, å 220 g 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 2 äggulor 1 tsk ingefära 1-2 krm kryddnejlika 1 krm muskot 1 tsk salt 1-2 krm grovmalen svartpeppar COUSCOUS: 3 dlcouscous 2 msk smör ? tsk målen kanel ? tsk målen kardemumma ? tsk grovmalen svartpeppar 1 knippe rucolasallad GÖR SÅ HÄR: 1. Häll av ananasen och skär den i små bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. 2. Blanda samtliga ingredienser till färsbiffarna. Forma smeten till små biffar. 3. Koka couscousen enligt anvisning på förpackningen. 4. Grilla biffarna i en grillpanna eller stek i stekpanna i 5-7 minuter. Varmhåll. 5. Fräs kryddorna i smör, tillsätt couscousen och rör om. Riv rucolasalladen grovt och blanda ner. PAPRIKAS ALS A Kärna ur och skär 2 röda paprikor i fina, små bitar. Fräs paprika och 3 msk finhackad gul lök i 2 msk olivolja. Låt småputtra i 10 minuter. Tillsätt 2 dl barbecue sauce. 2 msk vitvinsvinäger, 1 tsk timjan, 1 tsk socker, 1 krm grovmalen svartpeppar och låt sjuda i ca 2 minuter. För alla? Zanzibariska färsbiffar med kryddcouscous innehåller gluten, ägg och mjölk. Ändra så här till glutenfri: välj ris i stället för couscous. Äggfri: uteslut äggulorna. Mjölkfri: använd olja i stället för smör. INTE BARA FÖRSMAKEN I alla tider har man använt kryddor också för deras funktioner. Man kan ju exempelvis fråga sig om man började använda kryddnejlika i maten för att den smakade gott - eller för att den liksom ingefära och kardemumma hade rykte om sig att befrämja sexuella lustar. På samma sätt kan man undra om mejram och oregano i vår ärtsoppa är ett resultat av att man försökte bromsa ärternas gasbildning. Heta kryddningar har också använts för att dölja råvarornas dåliga kvalitet eller starka sälta. Dessutom var kryddor en gång i tiden en lyxvara, och det var fint att krydda så starkt man bara kunde. Pepparkakor och glögg är kanske resultatet av denna lite komplexfyllda trend. Tittar man historiskt har kryddor alltid också använts som mediciner, och de gamla faraonerna såg till att mumierna var välkryddade med bland annat kummin, anis, mejram och kassia.
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40