Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 THAILÄNDSKA NUDLAR Att kunna laga en
god pad thai är en självklarhet för alla restauranger och hemmakockar i Thailand. Och alla har sina egna knep och smaksättningar. En del tillsätter uppvispat ägg på slutet och strör över jordnötter. Syran kommer från tamarindmassa eller lime. Här i Sverige tar vi antingen juice av någon citrusfrukt eller vinäger. Den grovstrimlade kinakålen kan ersättas med böngroddar. Som sagt, det finns många varianter, det här är en. FÖR 4 PERSONER 1 paket ris- eller äggnudlar, ca 200 g 2 vitlöksklyftor 4-5 schalottenlökar 2 morötter 2 broccolistånd 1 msk olja 2 msk socker 3 msk juice av pressad citron 1 msk vinäger 3 msk fisksås 1 - 2 dl grovstrimlad kinakål soja färsk koriander och citron/lime ev 2 ägg ev 3 msk grovhackade jordnötter GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och hacka vitlök och schalottenlök. Skala och skär morötter i tunna slantar. Ansa och dela broccolin i små buketter. 2. Hetta upp oljan i en wok och stek vitlök och schalottenlök på låg värme. Tillsätt morot och broccoli. 3. Koka under tiden nudlarna knappt mjuka enligt förpackningens anvisning. 4. Tillsätt socker, citronjuice, vinäger och fisksås. Låt nudlarna rinna av. Tillsätt dem tillsammans med kinakålen, rör om. Smaka av med soja. 5. Nu kan man ev skjuta det wokade åt sidan, hälla i lite mer olja och tillsätta 1 - 2 vispade ägg. Rör om lätt när de börjar stelna och blanda med nudlarna. 6. Garnera ev med jordnötter och korianderblad. Servera med citroneller limeklyftor. RÖD CURRY MED ANANAS En riktig favoriträtt, för den är så enkel att göra och blir så god. Det är den söta ananasen som gör det. FÖR 4 PERSONER 4 kycklingfiléer, ca 550 g 1 msk röd currypaste 1 msk olja 1 burk kokosmjölk å 400 ml 1 färsk ananas eller 1 burk ananas i ringar, ca 560 g 3 msk fisksås GARNERING: ev thai- eller kanelbasilika och paprikastrimlor GÖR SÅ HÄR: 1. Strimla kycklingfiléerna. 2. Bryn currypasten i oljan i en stor panna. Tillsätt den strimlade kycklingen. 3. Tillsätt kokosmjölk. 4. Skala och ansa färsk ananas och skär den i mindre bitar eller skär den konserverade i mindre bitar. Tillsätt ananasen och fisksåsen och låt koka i ca 10 minuter. Garnera ev med några blad basilika och servera med jasminris. GRÖNSAKSWOK Det är många smaksättare i grytan, men det är sådana som är bra att ha hemma och kan sätta smak på de flesta grytor. Woken kan serveras till ris, men passar också bra till röd eller grön currygryta. FÖR 4 PERSONER 2 morötter 250 g champinjoner 2-3 broccolistånd 1 röd paprika 2 msk olja 1 msk fisksås 1 msk ostronsås 2 msk sweet chilisås 1 msk sesamolja ca 1 tsk sesamfrön GÖR SÅ HÄR: 1. Skala/ansa grönsakerna och skär i skivor, strimlor eller bitar. 2. Hetta upp oljan i en stor panna. Stek grönsakerna i omgångar, börja med morot, sedan paprika, champinjoner och broccoli. 3. Blanda alltsammans och tillsätt fisksås, ostronsås, sesamolja och sweet chilisås. Låt fräsa lite till. Strö över sesamfrön. Servera med ris. För alla? Kyckling i grön curry innehåller inte gluten eller ägg, men kontrollera för säkerhets skull innehållet i de färdiga produkterna. Mjölkprotein ingår i allmänhet i ostronsås och kan uteslutas vid allergi. Grönsakswok innehåller inte gluten eller ägg, men kontrollera för säkerhets skull innehållet i de färdiga produkterna. Mjölkprotein ingår i allmänhet i ostronsås och kan uteslutas vid allergi. Röd curry med ananas innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. Thailändska nudlar innehåller inte gluten eller mjölk under förutsättning att man väljer risnudlar. Ägg ingår. Ändra till äggfri: uteslut det uppvispade äggen och välj risnudlar utan ägg. THAILÄNDSK SALLAD Salladen serveras som förrätt eller tillbehör i Thailand. Den passar bra till de små vårrullarna, men också som tillbehör till smakrika grytor. FÖR 4- 6 PERSONER 500 g morötter (ca 5 stycken) 500 g vitkål 1/2 flaska dressing lemon grass saiad splash, se tips! ca 1 tsk salt 1/2-1 dl jordnötter 1/2 dl riven kokos GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och riv morötterna till långa strimlor genom att dra dem med långsidan längs med rivjärnet. Hacka vitkålen fint. Blanda med salt och dressingen. 2. Rosta jordnötterna i het torr panna. Rosta kokosen i het torr panna. Var försiktig, den bränns lätt. Servera salladen på ett stort fat, strö jordnötter och kokos runt. Tips! I stället för dressingen lemon grass salad splash kan man göra sin egen dressing sä här: Blanda 1 dl apelsinläsk, juicen av 1 lime, 1 msk vinäger, 1 - 2 pressade vitlöksklyftor, 1 finhackad chilifrukt, 1/2 dl olja, salt och peppar. För alla? Thailändsk sallad innehåller inte gluten, mjölk eller ägg, men kontrollera för säkerhets skull innehållet i dressingförpackningen. KYCKLING I GRÖN CURRY Den här rätten finns i ett otal varianter, med eller utan olika sorters grönsaker. Currypasten kan vara ganska stark, så prova med den mindre mängden om du är känslig för stark mat. Smaka ev av med mer vinäger eller ta limejuice. FÖR 4 PERSONER 4 kycklingfiléer, ca 550 g 1 gul lök 3 vitlöksklyftor 1 - 2 paprikor ca 150 g haricots verts 1 - 2 msk olja 2-3 msk grön currypaste 1 burk kokosmjölk å 400 ml 2 msk fisksås 1 msk ostronsås 1 - 2 tsk socker 1-2 msk vinäger ev juice av pressad lime och blad av thaibasilika GÖR SÅ HÄR: 1. Strimla kycklingen grovt. 2. Skala lök och vitlök. Finstrimla löken och finhacka vitlöken. 3. Kärna ur paprikan och skär den i strimlor. Halvera eventuellt haricots vertsen. 4. Bryn currypasten i olja någon minut och tillsätt sedan kycklingstrimlorna Tillsätt lök, vitlök, paprika och bönor och fräs en kort stund. 5. Tillsätt kokosmjölk, fisksås, ostronsås, socker och vinäger. Låt småputtra i 5-10 minuter. Smaka ev av med mer vinäger eller lime. Garnera med paprika och basilikablad. Servera med jasminris.
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40