Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21 VANLIGT I THAILAND GRÖN OCH RÖD CURR
YPASTA Om rnornarna i Thailand kan man höra ett dovt rytmiskt dunkande som tyder på att en curry pasta är under tillverkning; det är mortelstöten som stöts mot granitmorteln. Currypaste innehåller en hel massa ingredienser varav vissa kan vara svåra att hitta i svenska butiker, tex citrongräs, korianderrot, salt, peppar, vitlök, räkpasta eller torkade räkor, koriander, kardemumma och massor av grön eller röd chilifrukt I vissa recept ingår socker och saften av tamarind. Som tur är finns det nu färdig "currypaste» att köpa i många butiker av ett antal olika leverantörer. CITRONGRÄS En populär thailändsk ört som smakar och doftar citron utan att ha citronens syrlighet. Den växer i klumpar på smala gröna vasstrån. Plocka bort grova bitar när de givit smak åt soppan, eller använd bara de späda delarna. Man köper den i bunt men kan också finnas inlagd i burk. Kan ersättas med strimlat citronskal. LIMEFRUKT Lime används i mängd i thailändsk mat, för att få fräschhet och syra (särskilt när man använder kokosmjölk). Man använder både saften och skalet Kan ersättas med citronsaft och -skal. Limeblad (kaffirlime) är bladen från ett besläktat citrusträd som kan användas i samma syfte. KaffMimens skal innehåller mycket aromatiska oljor men däremot ingen saft TAMARIND Tamarinden kommer från tamarindträdet och ser ut som stora bruna fröskidor. Tamarindpulpan som finns däri är saftig. Smaken är syrlig och påminner om god citrus/vinägermassa. Tamarind är inte vanligt i Sverige än och kan ersättas med citron och lime och till viss del även vinäger, även om det självklart inte är samma sak. KOKOSMJÖLK Kokosmjölk, som pressas ur fruktköttet är en av de viktigaste ingredienserna i thailändsk matlagning och ger karaktär åt många av de mest kända rätterna. Tex Tom ka Gai (kokosmjölkssoppa med kyckling) men även i curryrätter, till kött grönsaker, skaldjur samt i desserter och sötsaker. GA LANGA OCH INGEFÄRA I thailändska recept används ofta galanga, som tillhör ingefärsfamiljen. Det är en blekgul rot med rosa knölar och groddar, smakar lite sött och kryddigt Den sägs vara matsmältningsfrämjande, uppiggande och ett afrodisiakum, liksom ingefäran. I Sverige ersätts galanga ofta med färsk ingefära, som man skalar och river eller skivar. KORIANDER En krydda som man antingen älskar eller hatar. De flesta har svårt för den första gången men kan sedan inte få nog av den. I Thailand används både rot och blad i olika rätter, men i Sverige är bladen lättast att få tag på. Bladen är perfekta att använda som garnering, så kan de som älskar den ta mer, medan de andra kan plocka bort den. ASIATISK FISKS AS (NAM PLA) Fisksåsen är en bärnstensfärgad klar sås gjord på saltad, jäst fisk. Nam betyder vatten och pla fisk. Den är rik på proteiner och B-vitaminer. Eftersom den har en så speciell smak och verkligen ger karaktär till rättema är den väl värd att köpa, för den håller sig länge. SWEET CHILI Sweet chilisås är en söt, stark klar sås med chilifrön i som används i många, många thailändska rätter. Men ännu oftare används den som smaksättare vid bordet eller att doppa vårrullar i.
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40