Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12 Recepten på de här såserna har jag f
ått av goda vänner. Pebresåsen är från Alvaro i Chile. Där är den lika vanlig på bordet som salt och peppar. Chimi churri är den argentinska motsvarigheten, som jag fått av Manuel. Använd den som grillmarinad, grillolja, grillsås eller pålägg på brödet. Avokadopeston är en blandning som kommer från en dambekant i USA. Alla recepten ger rejäla satser som räcker till minst 6 personer. Chimi churrin räcker hela sommaren. PEBRE Ä LA ALVARO 1 gu l lök 4 tomater 1 kruka färsk koriander, ca 20 g 3 vitlöksklyfto r 1 msk tomatpuré 1 tsk socker 1/2 dl olja 1 tsk oregano 1 msk paprikapulver 11/ 2 msk röd vinäger 1 tsk sal t GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och finhacka den gula löken. Koka upp 2 dl vatten och förväll löken i någon minut. Spola den med kallt vatten och låt rinna av i en sil. 2. Koka upp en kastrull med nytt vatten. Doppa tomaterna i det kokande vattnet. Dra av skalet. Finhacka tomaterna. 3. Finhacka den färska koriandern. Pressa vitlöksklyftorna och rör samman med tomatpuré, socker, olja, oregano, paprikapulver och vinäger. 4. Blanda ner den avrunna löken, koriandern och tomaterna. Krydda med salt. CHIMI CHURRI Ä LA MANUEL 2 1/2 dl olja 11/ 4 dl vinäger ca 1 lite r persilja, väl sköljd 2 msk grillkrydda 1 tsk paprikapulver 1 tsk chilipulver 4 s t vitlöksklyfto r GÖR SÅ HÄR: 1. Kör olja, vinäger, persilja och kryddor i mixer till en slät sås. Lägg över i en skål. 2. Skala vitlöksklyftorna och pressa ner dem. 3. Förvara i kylskåp i en glasburk med lock. Till en början smakar såsen mest vinäger, men efter ca 2 veckor tar vitlök och persilja över. Färgen ändras också och blir ljusare. Hållbar i upp till 1 månad. AVOKADOPESTO Ä LA MICK 2 1/2 dl persilja, ca 50 g 1 kruka färsk basilika, ca 15 g 1/2 dl nötter, ca 30 g, pinjenötte r är bäst, men vanlig skalad , skållad sötmandel går bra 11/ 4 dl olivolja 3 vitlöksklyfto r 2 dl riven parmesan 2 avokador 2 msk limesaft GÖR SÅ HÄR: 1. Mixa persilja, basilika och nötter. 2.Tillsätt oljan i en fin stråle. Pressa ner vitlöken. Blanda ner parmesanosten. 3. Gröp ur och gaffelmosa avokadorna. Blanda i limesaften. Rör ner peston i moset strax före servering. GRATÄNG MED FILO OCH FETA FÖR 4 PERSONER 2 gula lökar 11/ 2 dl matolja 750 g färsk spenat 1 liten knippa dill , 20 g 1 liten knippa persilja, 20 g 1 msk örtsal t 1 krm målen vitpeppar 6 ägg 200 g fetaos t 200 g filodeg GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och finhacka löken och stek den mjuk i matolja. 2.Tillsätt spenatblad. Hacka dill och persilja och tillsätt till sammans med salt och peppar. Ta stekpannan av värmen. 3. Sätt ugnen på 175°C. 4. Vispa äggen och smula ner fetaosten. 5. Varva filodeg med spenatblandningen och äggblandningen i en ssmord, ugnssäker form. Översta lagret ska vara filo. Pensla med olja och skåra rutor. 6. Baka ca 30 minuter i ugnen. BROD MED BACON OCH GRÖNSAKER Det här brödet är godast nybakat och ska helst serveras varmt. Det går utmärkt att värma på, om man vill baka dagen före. Värm i mikron med hushållspapper över eller 5 minuter i 175°C ugn. TILL 24 MUFFINS ELLER ETT STORT BRÖD DEG: 120 g smör 8 dl mjöl , ca 500 g en nypa sal t 6 ägg 3 dl mjölk, ljummen 1 paket jäst , 50 g FYLLNING: 1 salladslök 1/2 röd paprika 1 kruka färsk timjan 1 paket bacon , 140 g ca 150 g smakrik ost GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med fyllningen. Finhacka salladslök, paprika och timjan. Finstrimla baconet. 2. Fräs baconet och låt det rinna av på hushållspapper. Riv osten. 3. Gör degen. Nyp ihop smör och mjöl i en bunke. Det ska bli en grynig massa. Blanda ner salt och ägg, ett i taget. 4. Värm mjölken till 37°C. Rör ut jästen i lite av den ljumma mjölken i en bunke. Häll i resten av mjölken. Häll över vätskan i den första bunken. Blanda. 5. Rör ner salladslök, paprika, timjan, bacon och den rivna osten. 6. Värm ugnen till 200°C. 7. Fyll muffinsformarna till 1/3 med deg (eller en smord sockerkaksform, om du vill ha ett stort bröd). 8. Jäs 20 minuter (stort bröd 30 minuter). 9. Grädda 20 minuter för muffins (30 minuter för stort bröd).
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44