Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37 Sommartid betyder att man kan ställa
ut fritösen i trädgården - mindre os, tack, tack. Men tänk på att det behövs en jordfelsbrytare då du drar ut ström. Tempuragrönsaker, pommes Calamare s Frysta, panerade bläckfiskringar passar mycket bra att fritera. Värm oljan till 170°C, skaka av all ev is/frost på ringarna. Fritera dem i omgångar, ca 3 minuter. Lägger du i för många åt gången kyls oljan och du får inte den fina fräsiga ytan. fiites eller friterad chili är gott ackompanjemang till vackert grillmönstrade kött- och fiskbitar. Här får du också tips på två lättlagade föirätter/drinktilltugg: calamares och friterad ansjovis och persilja. Saknar du fiitös så kan du använda en gjutjärnsgryta - men håll då till inomhus. Chil i Friterad chili med grovt salt på är gott som öltilltugg; serveras bl a på tapasbarer i Spanien. Men det är inte alla chilisorter som fungerar. På bilden ser vi habanero som friterats i 160°C tills den skrumpnat ihop. Undvik sk spansk peppar, den skrumpnar inte ihop och får inte den mildrade smaken. Chilifloran är stor idag, var inte rädd att pröva dig fram - även om det kan brännas lite... Tempur a Zucchini, aubergine och lök passar utmärkt att doppa i den tunna tempurasmeten och sedan fritera en kort stund. Här är man inte ute efter en guldbrun yta utan snarare en blekt guldgul. Frityrsmeten ska blandas snabbt. 1 dl vetemjöl, 1 dl iskallt vatten och 1 äggula rörs/vispas ihop. Det är viktigt att inte röra/vispa för länge, då försvinner sprödheten i ytan. Doppa lökringar och cm-tjocka skivor av zucchini och aubergine i smeten och lägg försiktigt ner dem i fritösen i 180°C het olja. Persilj a Eftersom persiljan innehåller rikligt med vatten är det bäst att fritera lite i taget i 180°C. Lägg den sedan på ett papper att rinna av. Salta lätt. Ansjovi s Rensa ansjovisen (alltså skarpsill) eller använd sk restaurangfiléer. Vänd dem i mjöl, uppvispat ägg och slutligen i ströbröd. Lägg dem på en tallrik och låt torka lite; kan förberedas och förvaras i kyl eller frys. Fritera dem i 190°C tills de fått fin färg. Gott med friterad persilja till en kall öl. Pomme s frite s •Skala och skär potatisen i lämplig form, som klyftor eller stavar. •Låt klyftorna/stavarna ligga i kallt vatten i cirka en timme, då vattnas stärkelsen bort. • Häll av vattnet och låt potatisen rinna av. Torka den i kraftigt hushållspapper eller i handduk. • Förfritera i 140°C. Räkna med 4-6 minuter för pommes frites och klyftor från normalstor potatis. Tjockare stavar/klyftor behöver en eller ett par minuter mer. Vill du ha en blekfriterad potatis så låt den "frityrkoka" tills den är mjuk. •Häng upp frityrkorgen och låt potatisen rinna av. •Öka temperaturen till 180°C. •Fritera potatisen i 2-3 minuter till önskad färg. •Häng upp frityrkorgen och låt potatisen rinna av igen. •Salta vid serveringen. Undvik alltid att få salt/kryddor i oljan. • Förvara potatisen under hushållspapper tills den ska serveras.
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44