Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14 Josephine försöker intervjua Janne o
ch Fredrik men har svårt att hålla sig för skratt. GE T bjuder på både skratt En kock, ett pensionat och en AGA-spis. Det blir lika med Panget, ett gammalt bohuslänskt pensionat. Tunna spetsgardiner fladdrar i fönstren. Doften av nybakt sprider sig. Till lunch vankas det smörstekt rödtunga med champinjoner. -Hallä, tre kilo räkor och lika mycket kräftor, tack. Kocken och pensionatsägaren Janne Rosenberg ringer ut till en av ""sina" fiskebåtar. Om han har tur kommer leveransen i morgon bitti. Allt beror på väder och fiskelvcka. Det är elfte sommaren som Janne driver Panget, en idvll på Resö. Vägen dit ut slingrar sig genom ett böljande grönt landskap. Strax före bron ut till ön ligger en lummig bokskog. Alldeles ovanför hamnen ligger Panget, högt upp. Där har det legat sedan 1923 . Från verandan, rakt västerut, ser man ända till Koster. Så blev det också omedelbar kärlek när göteborgaren Janne mötte Panget. Han var trött pä storstan och sugen på lantliv. Tillsammans med några vänner köpte han stället. Sedan dess har kompanjonerna fallit ifrån. Men Janne finns kvar. Mellan honom och Panget finns ett slags hatkärlek. Det är mvcket slit att driva ett pensionat helt pä egen hand. Det gamla gula trähuset har 12 oeh renoverats med varsam hand. Numera glänser det ikapp med solen. Förr, när gamla ägarinnan drev rörelsen, kunde man leva akta pensionatsliv på 011 . Idag lånar Janne bara ut rummen till kompisar. Men annars lever den gamla pensionatsstämningen kvar. I bottenvåningen bakas det för fullt. Man kan segla långt för bagarens pistagefvllda wienerlängd med hemlagad vaniljgrädde. Dofterna frän bageriet letar sig upp till matsalen på övervåningen. Här står den gamla inredningen delvis kvar. Enkla träbord, gamla tavlor på väggarna, ett piano i ett hörn och gammelrosa pelargoner på fönsterbrädorna. Ute i köket fyller Janne på koks i husets stolthet, en AGA - spis från tidigt 50-tal. Kanske ar den väl klumpig, men det vore en mindre katastrof att behöva skrota ett sådant kulturan'. På denna spis lagar han traktens råvaror, ingenting annat. Glöm tacos och pizza på AV JOSEPHINE CARR FOTO: PEPE NILSSON Panget. -Varför ska man gå över ån efter vatten, frågar sig Janne. Så har han ju hela havet som skafferi, några hundra meter från köksfönstret. Nykokta räkor, gratinerade havskräftor, rökta blåmusslor, nystekt rödtunga... Bättre råvaror än så här kan en fiskkock inte önska sig. Nere i hamnen finns musselodlaren Sune Jacobsson. I hans skattkammare ligger dessutom ostron, hjärtmusslor och strandsnäckor. Av fisken som kommer in lagar Janne okomplicerad mat, med mycket känsla. Han slår gärna ett extra slag för helstekt fisk. -De t är tråkigt när folk inte vill äta fisk med ben i. Vi har ju fiskbestick för att klara den detaljen. Hel fisk blir ju både saftigare och godare, menar Janne. Hans helstekta rödtunga med champinjoner eller kapris och rödbetor kan frälsa den mest inbitne fiskmotståndare. Panget är öppet augusti ut, sedan stänger Janne för äret. Buffé 5/1998 nostalgi
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44