Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6 Koka först & grilla sedan Ett förslag
inför årets grillsäsong är att koka köttet innan man grillar det. För det första slipper man problemet med bränt utanpå och rått inuti. Ett annat lika gott skäl är att det billigare köttet blir mörare om det kokas först. Skäl nummer tre är att köttet går att förbereda inför till exempel en större fest. Man förlänger också hållbarheten genom att koka köttet, innan man kvler det för grillning dagen därpå. Vilket är praktiskt på landet där man ofta har begränsade förvaringsmöjligheter. För grillkocken betvder det mindre arbete (och mer nöje) Koklag För att koka sitt grillkött behöver man en rejäl gryta. Köttet ska ligga trångt men det ska få plats ordentligt med vatten. Hur mycket vatten som får plats beror på om kastrullen är vid eller smal. Beräkna saltmängd efter vattenmängd. 2 morötter 2 gula lökar 1 purjolök 4 vitlöksklyfto r 2 lagerblad 1 tsk vitpepparkorn 2 tsk salt/lite r vatten GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg köttet trångt i grytan. Häll på kallt vatten så att det täcker. Koka upp och skumma ordentligt med hålslev. 2. Skala och ansa grönsakerna. Skär i mindre bitar. 3. Sänk värmen och tillsätt grönsaker, kryddor och salt. 4. Koka angiven koktid. Tag upp köttet och sila buljongen. Köttet kan förvaras i kyl till nästa dag och grillas då. 5. Koka eventuellt ihop buljongen ytterligare. Kyl sedan och tag bort fettet som lagt sig ovanpå. Nu är buljongen klar att användas, till exempelvis soppa. BAKAD POTATIS PÅ NYTT SÄTT Till den här rätten behövs en fritös. Det går också att göra rätten utan att fritera skalen, men då måste man ha de fyllda potatishalvorna 5 minuter extra i ugnen. Sänk också värmen till 225°C. FÖR 4 PERSONER 4 bakpotatisar 1/2 dl riven parmesanost 1 tsk sal t 1 msk smör 1 tsk hackad färsk timjan 1/2 dl färskriven os t GÖR SÅ HÄR: l.Sät t ugnen på 225°C. ^5 just i grillmomentet. Att man får en härlig buljong till sommarens soppor är en extra bonus. Den bästa smaken får man genom att grilla köttet indirekt, dvs originalformen av barbeque. Man grillar under lock, över en fin, riktigt grå, askbädd på svag värme i 25-30 minuter. Vänd några gånger under grillningen. När det bara återstår några minuter av grilltiden glaserar man köttet. Anledningen till att man gör det sist är att glasering innehåller socker, som lätt bränns. Glaseringen ger både vacker yta och spännande smak. KLUBBA AV FLÄSKLÄGG Färsk fläsklägg är beställningsvara hos din ICA-handlare. Vi har använt oss av svålfri baklägg med putsat ben. Be handlaren stycka taggarna med 4-5 cm ben kvar ovanför leden. Senfästena ska vara kvar längst ner. De övre senfästena kapas av, så krymper köttet under kokningen och benen kommer fram. Det här receptet fungerar utmärkt även med lammlägg. FÖR 4 PERSONER 4 fläskläggar (bak) , ca 300 g/s t koklag enlig t recep t ATT GLASERA MED: 2 msk flytande honung 1 tsk grillkrydda GÖR SÅ HÄR: 1. Koka i lagen enligt receptet. Koktiden är ca 1 timme. Hit kan man förbereda. Köttet kan förvaras i kyl över natten. 2. Grilla köttet på svag värme ca 10 min på varje sida. Vänd flera gånger. 3. Pensla med honungsglaseringen strax före servering. Krydda med grillkrydda och salta. 2. Baka potatisarna ca 45 minuter i ugnen. 3. När de är mjuka rakt igenom får de svalna lite. Halvera potatisarna och gröp ur en del av innehållet. Lämna ca 1 cm potatis kvar i skalet. Lägg urgröpet i en skål. 4. Fritera potatisskalen i 5 minuter i 180°C. Ta upp dem med hålslev. Låt rinna av på hushållspapper. 5. Blanda potatisinkråmet med parmesanost, salt, smör och timjan. Lägg tillbaka innehållet i potatishalvorna. Den som vill kan spritsa vackert. 6. Höj ugnsvärmen till 275°C. 7. Fördela den rivna osten på potatishalvorna. Gratinera i 10 minuter eller tills osten fått gyllenbrun färg.
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44