Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28 v. . V, Grillgoda viner av Jan • Vår
en fortsätter att tredskas då detta skrives, men chefredaktören har ändå jagat ut grillen ur vinteridet och beställt litet goda nya viner därtill. Fisk och skaldjur är också på tapeten, och till dem vill jag påminna om den Muscadet och de Sauvignon Blanc-viner som jag tipsade om i förra numret. VITA HÖJDARE 7% FOCACCIABROD MED GRILLAD SVAMP FÖR 6 PERSONER FOCACCIA: 1/2 dl + 11/ 2 dl vatten 6 g torrjäs t 1/2 tsk socker 3 msk olivolja 1/2 tsk salt 6 dl vetemjö l 1 msk olivolja 1 nypa grovsal t 3 kvistar färsk rosmarin GÖR SÅ HÄR: 1. Värm 1/2 dl vatten till fingervärme och rör ner jäst och socker. Låt degvätskan förjäsa i 10 minuter. 2.Tillsätt kallt vatten, olivolja och salt. Arbeta ihop detta med mjölet till en smidig deg. 3. Låt degen jäsa i oljad bunke i 30 minuter. 4. Arbeta snabbt degen igen och kavla ut den till en 2 cm tjock rektangel. Lägg den i långpanna och tryck till så den får en lite ojämn yta. 5. Låt jäsa ytterligare 15 minuter. 6. Sätt ugnen på 250°C. 7. Pensla med olivolja och strö över en nypa grovsalt och färsk rosmarin. 8. Grädda brödet i ca 20 minuter tills ytan fått en gyllenbrun färg. Dela brödet med en stor brödkniv i två tunna halvor. FYLLNING TILL FOCACCIAN 3 portobellasvampar ä 100 g eller annan fas t svamp 2 msk olivolja 60 g soltorkade tomater 60 g parmesan, färsk bit 60 g solrosskot t 120 g rucolasallad ÖRTAIOLI: några kvistar färsk basilika och dragon 2 äggulor 1 tsk fransk senap 1 vitlöksklyfta 21/ 2 dl olja 1 tsk pressad citron salt , peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skär bort foten på svampen och pensla resten med olivolja. 2.Grilla svampen någon minut på varje sida. Skär svampen i sneda skivor. 3. Strimla tomaterna och riv parmesanosten grovt. 4. Blanda till aiolin: dra av bladen från örtkvistarna och mixa med äggulor, senap och vitlök. Tillsätt oljan i en tunn stråle. Smaka av med citron, salt och peppar. 5. Lägg ut ena brödhalvan. Bre över örtaiolin, lägg på rucolasalladen och den skivade svampen. Strö över soltorkad tomat och riven parmesan och toppa med lite solrosskott. Lägg på andra brödhalvan, skär av i sex bitar. En annan druva med fint fisktycke är Pinot Gris, som kommit i ett par nya årgångar: 1996 (+) Baden Pinot Gris (nr 5936, pris 59 kr) - balanserat ren och frisk med liten nötig fetma. Och 1997 (+) Pinot Grigio från Italien (nr 2412, pris 60 kr) - med lätt päronparfymerad doft och torr, frisk smak med aptitretande liten bitterhet. Här platsar också nya årgången (1995) av österrikiska Filet vom Griinen Veltliner (+), strongt mineraligt vin med friska örtiga citrustoner. Den som föredrar ett halvtorrt vitt vin till havets läckerheter får en ny årgång av 1994 (++) Ruppertsberger Hoheburg Riesling Kabinett (nr 5912, pris 63 kr) - strålande krusbärsfriskt med fin sötma/ syrabalans, lika användbart till mat som prat. Halvtorrt, som sagt. Men nu har chefredaktören fått fyr på grillen där ute bland de smältande snödrivorna och hojtar efter något rött. Här kommer det, ett stjärnspäckat axplock av nya årgångar och nyheter. Listan går från lättare viner mot tyngre saker med mer uttalad fatkaraktär. RÖDA HÖIDARE 1997 (+) Stamps (nr 6417, pris 59 kr) från South Australia - lingonfriskt, örtkryddigt, lättsamt. 1995 (++) Santa Catarina från Mallorca (nr 2027, pris 63 kr) - choklad- och kanelkryddad Cabernet i frisk, lättdrucken stil. 1997 (+) Terra Andina Cabernet Sauvignon från Chile (nr 16552, pris 60 kr) - jordig, kanelkryddig med viss sötma. 1993 (++) Salice Salentino Samuelson från Apulien (nr 7570, pris 61 kr) - pinjefriskare och mindre stallig än tidigare. 1997 (++) Catamayor Cabernet Franc från Uruguay (nr 16599, pris 65 kr) - sydamerikansk överraskning med härligt frisk och balanserad bärfrukt. 1995 (+) El Molino Crianza (nr 6044, pris 64 kr) - mjuk, frisk och god Rioja, nu åter i sortimentet. 1997 (+) Lurton Bonarda från Argentina (nr 16585, pris 58 kr) - rätt fylligt och mjukt med kryddigt bärfrisk frukt och livlig syra. 1997 (++) Amfora Pie de Milonga från Argentina (nr 12572, pris 51 kr) - generöst Malbecvin med örtkrydda och eldig russinfrukt. 1995 (++) Letra de Tango Malbec (nr 22660, pris 69 kr) - ännu en Malbec från Argentina, grillens förlovade land, denna med sötaktig, rik mörk bärfrukt i litet strävare tappning. 1995 (+) Raimat Abadia från Spanien (nr 2738, pris 69 kr) - ny och lyckad årgång på Cabernet Sauvignon och Tempranillo med friska körsbär och lakrits, stram och gräddmjuk på samma gång. 1996 (++) Rosemount Shiraz från South Australia (nr 6398, pris 86 kr) - vaniljpudrat, lingonsyrligt och friskt kryddigt. Goda Riojor i litet högre klass är för närvarande 1992 (++) Baron de Ona Reserva (nr 2657, pris 79 kr) och 1994 (+) Cune Reserva (nr 2637, pris 99 kr). Slutligen en trio Cabernet Sauvignon-viner (++): 1996 Los Vascos från Chile (nr 16583, pris 79 kr); 1996 Clos Malverne från Sydafrika (nr 12070, pris 99 kr) och 1993 Aberdeen-Angus från Argentina (nr 6526, 69 kr), specialdesignat för grillen både till namn, etikett och smak. Stjärntydning: (+) står för mer än prisvärt, (+ +) för mycket prisvärt.
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44