Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25 nyckel n till e n Ta en titt genom n
yckelhålet när du grillar i sommar, Vegetarisk fettsnål mat är både lätt att tillaga och god att äta. Och glöm alla myter om att nyttig mat är tråkig mat, de stämmer inte. • Cajsa Johansson driver lunchrestaurangen Cajsas kök i Uppsala, och för henne är det självklart att det ska finnas ett nyckelhålsalternativ på lunchmenyn. För att en portion ska kunna märkas med Livsmedelsverkets nyckelhålssymbol får den endast innehålla 17 gram fett samtidigt som den måste vara mättande och näringsriktigt komponerad. Cajsas recept här i Buffé är vegetariska, men nyckelhålsmat kan man laga med både kött och fisk. -Nyckelhålsmat passar bra för personer som sitter på ett kontor hela dagen utan att röra sig särskilt mycket. De förbränner inte mycket fett och behöver inte heller fylla på med så mycket, berättar Cajsa, som även leder kurser i nyckelhålsmat och nyttigare matlagning. Hon arbetar just nu med ett projekt tillsammans med Livsmedelsverket för att förändra våra vägkrogar och få dem att servera nyttigare alternativ till biff med bearnaisesås och pommes frites. Tanken är att förbättra hälsan hos yrkeschaufförerna. Det är Cajsas uppgift att utbilda kökspersonalen, och det ser hon som en stor utmaning. - Det är många som är skeptiska mot mat som kallas Buff é 5/1998 nyttig, men jag brukar säga åt mina gäster att åtminstone prova, smaka lite. Ofta tror de att maten är tråkig och att de inte ska bli mätta, men det blir de. Portionerna är ofta stora trots att maten är fettsnål, förklarar hon. När Cajsa hittar på nyckelhålsrecept och vegetariska rätter så är hon noga med att det ska bli gott och spännande. Både smak, konsistens och utseende är viktigt för att maten ska bli bra. En stor inspirationskälla är det thailändska köket med exotiska såser och kryddor som numera är lätta att få tag på även i Sverige. -Jag jobbade för några år sedan på en restaurang i Kalifornien där de lagade mat av biodynamiska råvaror. Maten var inspirerad av det mångkulturella köket, med mexikanska och asiatiska traditioner, och det påverkar mig fortfarande när jag gör recept, säger Cajsa. Att precis alla ska äta nyckelhålsmat är ingenting som Cajsa eftersträvar. Däremot ska man anpassa maten efter livsstilen. -Vet man att dagen blir hård och kroppen är uttröttad kan det vara bättre med en fetare lunch, men om man vet att man ska ut på kvällen och dricka öl och äta stor middag kanske man kan ta en smalare AV AGNETA WEISSGLAS FOTO: ULRIKA EKBLOM 23 lunch. Man måste använda sitt sunda förnuft, menar hon. Att laga mat med exakt 17 gram fett hemma är inte heller något Cajsa Johansson tycker att folk ska göra. Det blir alldeles för komplicerat. Istället kan man ju minska på fettet en aning. Kanske sätta in fiskpinnarna i ugnen istället för att steka dem i smör, ta bort synligt fett på köttet, äta mycket grönsaker och grilla maten. -Grillade grönsaker går att variera mycket. Men man måste tänka på att inte stressa. Om man till exempel ska grilla majs så får det inte läggas på för tidigt, när grillen är för het. Majs innehåller mycket socker och får lätt en bränd smak om man inte är försiktig. Cajsas råd till vänner av grillad mat är enkla: - Var inte rädda för att pröva nya smaker och råvaror. Jag går ofta till saluhallen för att upptäcka nya grönsaker som kommit från hela världen. Min senaste favorit är den stora elefantvitlöken, som blir mycket god om den grillas, berättar Cajsa entusiastiskt.
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44