Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18 C HARTREUSE - PARFAIT FÖR 4 PERSONER
SOCKERKAKSBOTTNEN: !äg g Vi dl strösocker Vi tsk bakpulver % dl vetemjöl Vi msk konc apelsinjuice PARFAITEN: 3 dl vispgrädde 3 äggulor 1% d l strösocker 2 färska myntablad 2- 3 msk chartreuse (likör) 2- 3 droppar grön karamellfärg CHOKLADSÅSEN: 150 g blockchoklad 2- 3 msk strösocker 2 dl vatten GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 250°c. 2. Vispa ägg och socker till ett kraftigt skum. Blanda bakpulver och vetemjöl och rör ner i äggsmeten. Späd med apelsinjuice. 3. Bre ut så tunt som möjligt på bakplåtspapper. Grädda i ca 4 minuter. Låt svalna. 4. Vispa grädden lätt. Lägg äggulor, socker och mynta i en kastrull. Värm och vispa tills sockret helt har löst sig. 5. Dra kastrullen från värmen, men fortsätt vispa tills massan svalnat. 6. Blanda den lättvispade grädden med den kalla äggmassan. Smaksätt med likör och färga med karamellfärg. 7. Ta 4 kaffekoppar med diametern 5-6 cm. Tryck ut 8 sockerkaksrundlar. Klä kaffekopparna med plastfilm. 8. Lägg en sockerkaksrundel i varje kopp. Fyll därefter på med parfaitsmeten och lägg på ett lock av sockerkaka. Förvara kallt i frysen i minst 6 timmar före servering. 9. STRAX FÖRE SERVERING: Hacka chokladen och smält den i kastrull över vattenbad. Värm socker och vatten. Blanda ner det i chokladen under vispning. Rör i såsen hela tiden och koka upp. Den ska bli slät. 10. Ta ut parfaiten ur frysen en stund innan den ska serveras. Värm formarna och vicka ur glassen. Halvera och servera med varm chokladsås. TIPS: Man kan köpa färdig sockerkaksbotten istället för att baka en själv. Bottnen ska J vara ca 1/2 cm tjock. Med hjälp av kaffekoppar kan man trycka ut rundlarna, men man kan även använda en större, rund form. Ett annat alternativ är att frysa in parfaiten och skeda upp den på bottnen/bottnarna strax före servering, och lägga ytterligare ett lager sockerkaksbotten som lock. GJLOGGPARON MED GLASS FÖR 4 PERSONER 4 fasta päron LAGEN: 5 dl glögg eller 5 dl rött vin + 1 msk glöggessens från apoteket 2 dl vatten Vi dl socker 2 stjärnanis 10 svartpepparkorn 1 lagerblad ATT SERVERA TILL: 1 paket vaniljglass GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda samtliga ingredienser till lagen i en kastrull. Låt koka i ca 15 minuter. Tillsätt ev mer socker. 2. Låt lagen stå i 10 minuter. Sila ifrån krvddorna och koka upp lagen igen. 3. Skala och klyfta päronen. Glöm inte att ta bort kärnhusen! Koka päronen i lagen ca 5 minuter. 4. Låt svalna. Låt päronen ligga kvar i lagen, helst i ett dygn före servering, så får de mycket smak. 5. Servera med vaniljglass.
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44