Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40 Fimpa & vinn en resa AV ANNA GIDGÅRD
iJiUi / u ADsiLs: siinw/zn Läcker mat & storpolitik Jag åt fisk till middag idag. Och njöt. En läcker spättafilé med goda tillbehör. Till helgen ska jag bjuda vännerna på mustig fisksoppa. Vi fisk- och skaldjursälskare blir allt fler. Bra - fisk är nyttig mat. Men det finns orosmoln, många fiskevatten exploateras hårt. Kan miljömärkta fiskeflottor bli räddningen? • Fiske är livsavgörande sysselsättning för många människor. Politiskt är fisket en minst lika stor fråga som jordbruket. FN:S livsmedelsorgan, FAO, konstaterar att 70 procent av världens havsfiskeresurser som är industriellt intressanta fiskas maximalt, överexploateras eller reproduceras för dåligt. Nästan överallt där man bedrivit kustnära fiske med uthålliga metoder sedan generationer får man nu betydligt sämre fångster. En tredjedel av den industriella världsfångsten kastas tillbaka från fartygen, eftersom den är ointressant eller fel sett ifrån den inriktning man har på sitt fiske. telefonsamtal från läsare som reagerat negativt på grund av de problem som räkodlingen ställer till med. Ett nytt initiativ är att genom en oberoende stiftelse, Marine Stewardship Council, skapa regler för uthålligt fiske och certifiera fiskeflottor som uppfyller standarden; ett slags miljömärkning av fiskeflottor. BRISTANDE REGLER De internationella regler som finns på fiskets område har inte kunnat komma tillrätta med flera väsentliga problem. För några år sedan uppmärksammades tonfiskfångsten för att delfiner dödades. Nu hörs krav på köpbojkotter av odlade jätteräkor därför att de förstör värdefulla kustmiljöer och slår ut det naturliga fisket. De gånger Buffé haft med ett recept med jätteräkor har vi fått BALANS Det måste finnas balans mellan det kustnära fisket och havsfisket. Detta övervakas på olika sätt genom internationella avtal och övervakningsmyndigheter. Här i Sverige är det Fiskeriverket som har till uppgift att kontrollera att fisket vid våra kuster och närhav ger god långsiktig avkastning och kvalitet samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras. Det sker i nära samarbete med både yrkesoch fritidsfiskarna. Från ICA:S sida vill vi gärna stimulera till ökad konsumtion av fisk och skaldjur. Det är bra för både aptiten och välbefinnandet. Vi försöker också dra vårt strå till stacken för att minska de problem som vi får kunskap om, bl .1 pa följande sätt: • vi besöker regelbundet de tonfiskfabriker som vi köper tonfisk ifrån och följer upp att man fångar med redskap som inte skadar delfiner. • vi köper inte odlade jätteräkor utan endast viltfångade räkor eftersom vi är medvetna om den negativa påverkan på ekosystemen som de odlade varianterna har. Vi betalar därför ett högre pris för de räkor som vi har i sortimentet. •vi har som första företag i Sverige undertecknat en intressedeklaration för det initiativ som Marine Stewardship Council tagit, som ett sätt att komma tillrätta med problemen på världshaven. Den 31 maj är det Mors dag, men det är också Världshälsoorganisationens Rökfria dag. Fira det med att vara med i en tävling där du kan vinna en resa till Kalifornien för två. Det som krävs är att ni är ett par, gärna mor och dotter eller två väninnor exempelvis. Ni båda ska vara rökare, men ha bestämt er för att sluta, och vara minst 1 8 år. Ni måste ha rökt i minst 6 månader och ska vara rökfria under perioden 1 juli till och med 3 0 september. Hjälpmedel som nikotinplåster och -tuggummin är tillåtna. Det är Folkhälsoinstitutet tillsammans med tidningen Amelia som ordnar tävlingen. Ann Post arbetar på Huddinge sjukhus med att hjälpa människor som vill sluta röka. Hennes viktigaste råd är att prata igenom det hela noga. -Är man storrökare kan det vara bra att trappa ner innan man slutar helt, för att undvika de värsta abstinensbesvären. Ann berättar att för kvinnor står rökningen ofta för tröst och belöning. Rökningen är ofta ett efterlängtat avbrott i ett monotont eller slitsamt arbete. - Därför är det viktigt att kvinnor unnar sig saker när de slutar röka. Om du röker ett paket om dagen kostar det ca 1600 0 kronor på ett år. Använd istället pengarna till att skämma bort dig själv medan du slutar! Unna dig massage en gång i veckan. En lyxig spa-weekend. Härliga gourmetmiddagar. Eller personlig tränare + gvmkort. Men det går inte att sluta förrän det växt klart inifrån och man har fattat beslutet: "Nu vill jag inte vara rökare längre." Det är naturligt att både vilja och inte vilja. Var inte rädd att försöka sluta ändå. Det är bättre att försöka än att gå och vänta på att det ska kännas perfekt. För att vara med i tävlingen LISBETH KOHLS Konsument, kvalitet och miljö skriver du ner namn, adress och telefonnummer till er båda. Dessutom ålder och hur länge ni båda rökt. Och med högst 30 ord motivera varför just ni ska vinna resan. Skicka till: Amelia, 1054 4 Stockholm, senast den 3 0 juni.
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44