Buffé 1
Gott till grillade kycklingspett ROSTADE ROSMARIN
LÖKAR Lökens söta smaker kommer fram när den mjuknar i ugnen. FÖR 6 PERSONER 1 knippe färsklök 3 rödlökar 4 färska vitlökar 2 rosmarinkvistar 1 dl olivolja 1 dl kalamataoliver salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skala och dela lökarna i bitar. Lägg dem i en ugnssäker form. Strö över repad rosmarin. 3. Ringla över oljan och krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. 4. Ugnsbaka 20–30 minuter, tills lökarna mjuknat. Strö över oliverna. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. ZUCCHINI- OCH MOZZARELLAGRATÄNG Hyvla och salta zucchini så att en del av vätskan dras ut. Vita bönor, gröna bönor, FÖR 6 PERSONER 150 g sockerärter 150 g haricots verts 1 paket frysta sojabönor (250 g) 1 rödlök 1 burk kronärtskockshjärtan (ca 400 g) 1 burk stora vita bönor (ca 400 g) 1 burk grillad paprika (200 g) 1 dl kalamataoliver DRESSING ½ dl dijonnaise (senapsmajonnäs) ½ dl olivolja 1 msk vitvinsvinäger salt, peppar sockerärter, haricots verts… MAXAD BÖNSALLAD Matig sallad med bönor, ärter, skockor och oliver. Vill du kan du grilla paprikorna själv, se sidan 7. GÖR SÅ HÄR: 1. Ansa sockerärter och haricots verts. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, 2–4 minuter. Häll av och spola dem i kallt vatten så håller de spänsten. Tillaga sojabönorna enligt anvisning på förpackningen. 2. Skala, halvera och skiva löken. Häll av och skär kronärtskockorna i kvartar. Häll av och skölj de vita bönorna. Häll av oljan från paprikan. 3. Blanda haricots verts, sockerärter, sojabönor, lök, kronärtskockor, vita bönor och grillad paprika. 4. Vispa ihop ingredienserna till dressingen med ½ tsk salt och 1 krm peppar. Blanda med salladen. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos och mjölkprotein, men kontrollera innehållet i dijonnaisen. Gör äggfri: ersätt dijonnaisen med 2 msk dijonsenap och 2 msk äggfri majonnäs. 12 B U F F É 4 • 2013 FÖR 6 PERSONER 2 zucchini (500 g) ½ purjolök (ca 150 g) 3 tomater (300 g) 400 g mozzarella 1 kruka basilika 1 dl olivolja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. Olja en ugnssäker form, ca 20 x 15 cm. 2. Hyvla zucchinin med en osthyvel till tunna remsor. 3. Strö över salt och lägg i ett durkslag 30 minuter så att vätskan dras ut. 4. Skölj zucchinin och låt rinna av. Ansa purjolöken. Skär den, tomater och mozzarella i skivor. 5. Varva zucchini, tomater, purjolök, mozzarella, basilikablad, salt och peppar i formen. Avsluta med tomater och mozzarella. Ringla över oljan. 6. Tillaga nederst i ugnen ca 40 minuter, tills gratängen fått fi n färg. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: ersätt mozzarellan med t ex laktosfri sallads-/färskost. Gör mjölkproteinfri: ersätt mozzarellan med tofu. smältig mozzarella Tomat, zucchini och Det våras för grönt