Buffé 1
LINAS CURRY Mjöliga möjligheter Mandelmjöl och ko
kosmjöl – visst låter det gott! Och välkomna nyheter för den som inte tål gluten. De ersätter inte vetemjöl rakt av, utan man får prova sig fram. Det har vi gjort i provköket. Resultat: mumsiga mandelskorpor och knaprigt kumminknäcke. Foto Eva Hildén Smith »Ja, jag är en matnörd!« Nörden är het – i alla fall i köket. Hela 48 procent av svenskarna instämmer i påståendet. Enligt United Minds undersökning. BANAN- OCH JORDNÖTSGLASS Prova Henrik Dryselius grymma glass. Mixa 2 frysta skivade bananer med 1 dl jordnötssmör, 1 msk färskpressad limejuice och ½ msk honung. Njut direkt! Läsartipset → Tipsa mig så har du chans på Mia Gahnes fi na bok »Sommarlätt«. Lina Wallentinson, redaktör lina.wallentinson@otw.se MINTIGA MOCKARUTOR Gör egen kryddmix DIPPDAGS Ha en burk kryddmix i skaff eriet så blandar du snabbt ihop en dipp i amerikansk ranch-stil. Blanda 1 msk anchochilipulver, 2 msk paprikapulver, 1 msk torkad persillade, 1 msk torkat lökpulver, 1 ½ tsk salt, 1 msk socker. Blanda 2 tsk dippmix med 2 dl gräddfi l. Dippa loss! Ljuvliga kärleksmums med smak av kaff e och mint. Hitta receptet på ICA.se/buff e. Bygg eget kakfat Det är busenkelt att pyssla Bekämpa ogräset – ÄT UPP DET! Vårens mjälla maskrosblad, fulla av C -vitamin, är super i en sallad! ihop ett personligt kak- eller tårtfat av loppisfyndade tallrikar och ljusstakar. På ICA.se/buff e visar jag hur man gör. BISCOTTI MED CHOKLAD & CITRON Blanda 6 dl mandelmjöl, 1 tsk bakpulver, 100 g hackad mörk choklad och fi nrivet skal av 1 citron. Vispa 50 g rumsvarmt smör och 1 dl socker poröst med elvisp. Fortsätt vispa, tillsätt 2 ägg, ett i taget. Blanda allt, rulla degen till två längder, lägg på smord plåt. Grädda i 200°C 30 minuter. Ta ut, låt svalna lite, skär i sneda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt. Grädda vidare i 125°C 15 minuter. ELINS FRÖKNÄCKE Buff és praktikant Elin Lindvall bjuder på kumminknäcke. Blanda 1 dl vardera av ren havre (gryn), solrosfrön och sesamfrön med ½ dl vardera av pumpakärnor, linfrön, kokosmjöl, bovetemjöl samt 2 tsk kummin, 1/2 tsk salt, ½ dl rapsolja och 2 dl kokande vatten. Stjälp upp på en bakpappersklädd plåt, lägg ett bakplåtspapper ovanpå och tryck ut smeten med händerna. Ta bort övre papperet. Strö på fling salt. Baka mitt i ugnen 150°C ca 1 timme. B U F F É 4 • 2013 23 Glutenfritt Bli glad av blad! Mer glutenfritt