Buffé 1
SALLAD PÅ KROSSAD FÄRSKPOTATIS OCH ÄDELOST Färskp
otatis med krispiga rädisor, knapriga nötter och salt ost. Den snabba dressingen görs av färdigköpt crème på gröna oliver. FÖR 6 PERSONER 500 g färskpotatis 1 påse rucola (ca 65 g) eller vattenkrasse 1 knippe rädisor ¾ dl nötter (t ex pecan) 140 g ädelost GRÖN OLIVVINÄGRETT 1 burk grön olivcrème (135 g) 2 msk olivolja 1 ½ msk vitvinsvinäger salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Tvätta och borsta potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av. När den svalnat så krossa den lätt med en gaff el i en skål. 2. Vinägrett: Vispa ihop ingredienserna till vinägretten med ½ tsk salt och 2 krm peppar. Häll över potatisen och blanda runt. 3. Grovhacka rucolan. Halvera rädisorna. Grovhacka nötterna. 4. Tillsätt rucola/vattenkrasse och rädisor i skålen. Smula över hälften av osten och blanda runt. Strö över nötter och resten av osten. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj t ex smakrik hårdost eller laktosfri salladsost i stället för ädelosten. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ. En snabblagad potatissallad med få ingredienser men desto mer smak. RÄTT MED ROSA! Låt ett svalkande rosévin bilda sällskap med buffén. Budget: Rosévalen i budgetklass är båda torra, fruktiga och kommer från Spanien. Gran Feudo (64 kr, nr 22501) eller René Barbier (box, 199 kr, 2751). Mellan: Italienska Albia (89 kr, nr 2248) och franska Collavery (79 kr, 2859) är båda torra, friska, bäriga och utmärkta rosa val till gröna buffén! Lyx: Fruktiga och örtiga Castello di Ama (139 kr, nr 90244) och friska, mineraliska Les Terrasses (129 kr, nr 98135) från Frankrike är utan tvekan värda att lägga några extra kronor på. Alkoholfritt: Lätt pärlande, örtiga Lancers (39 kr, nr 1913) från Portugal eller torra men något sötare Natureo (49 kr, nr 1953) från Spanien passar bra. B U F F É 4 • 2013 13 Uppgradera Potatissalladen till nya höjder