Buffé 1
4 GODA BAKTIPS FRÅN RONNIE 1. Kolla att du har al
la ingredienser hemma innan du börjar. Det är inte en bra idé att avbryta mitt i sockerkaksvispet och kila till ICA. 2. Ha högre temperatur på ugnen än vad receptet säger när du vrider på den. Sänk till rätt temperatur när du sätter in bakverket. 3. Mät ingredienser noggrant. Särskilt småkakor lyckas bättre då. 4. Ibland misslyckas man. Servera glass istället och låtsas som ingenting (alternativt berätta generöst hur totalt kakan kraschade, det uppskattas alltid!) Njut söta björnbär! BJÖRNBÄRSMAZARIN Härligt mäktig mazarin. Björnbären kan bytas ut mot sura körsbär, hallon eller röda vinbär. Kakan är lättare att skära när den svalnat helt. GER 10 BITAR MÖRDEGSBOTTEN 2 ½ dl vetemjöl 4 msk socker 100 g smör 1 äggula BJÖRNBÄRSFYLLNING 500 g frysta björnbär 1 dl socker MAZARINSMET 250 g mandelmassa 100 g smör 2 ägg florsocker att pudra över GÖR SÅ HÄR: 1. Nyp ihop mjöl, socker och smör skuret i bitar för hand eller mixa i matberedare till en smulig massa. Blanda i äggulan och blanda snabbt ihop till en deg. 2. Kavla ut degen till en cirkel och lägg den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Eller tryck ut den med fi ngrarna. Se till att degen går upp ca 3 cm på kanten. Ställ i kylen 30 minuter. 3. Björnbärsfyllning: Lägg bär och socker i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt nästan all vätska koka bort. Kvar blir bär i en sirapslik sockerlag. 4. Mazarinsmet: Mixa mandelmassa och smör i matberedare eller med stavmixer. Mixa/rör ner äggen till en slät smet. 5. Sätt ugnen på 175°C. Ta ut formen ur kylen. Sprid ut bären över hela ytan. Fördela mazarinsmeten över. 6. Grädda i nedre delen av ugnen 45–50 minuter. Ugnar har olika värme, så ha lite koll på slutet. 7. Låt kakan svalna innan du lossar kanten. Pudra över fl orsocker. FÖR ALLA Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. B U F F É 4 • 2013 33 En riktig Goding Klassiker i ny kostym, räcker till många.