Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17 Söndagsmiddag för kopojkar Ingen går
hungrig från Josies bord När Josi e Uer i Albuquerque bjuder på fes t är det ingen risk at t man behöver gå hungrig därifrån . Husmanskos t i New Mexico betyder mäktiga rätter med härlig kry eldning. • New Mexico är den enda delstaten i Amerika som har en officiell delstatsfråga. Frågan är: Röd eller grön? Och för den som tillbringat mer än en dag i New Mexico är det solkart att det handlar om färgen på chilin, och att delstaten är delad i två chililäger. Den röda chilin är lite mildare och rundare, den gröna lite beskare och mindre inställsam. Hur som helst är en dag utan chili, vare sig den är röd eller grön, ingen bra dag för en New Mexico-bo. Het sås av chili äts som ketchup, på allt från frukostäggen till middagssteken. Till och med de stora hamburgerkedjorna serverar chilisås till sina hamburgare här. Nymexikansk mat handlar inte så mycket om trender som om traditioner. - Den äkta nymexikanska maten är inte tillkrånglad trendmat, utan bastant, bonnig mat för tuffa kopojkar, berättar Josie Uer som bott i New Mexico i hela sitt liv. Josie är uppvuxen på en ranch, och när hon var liten var det den naturligaste sak i världen att kvinnorna tillbringade timmar i köket. Den stora gjutjärnsspisen var ständigt fylld av stekpannor med potatis och tortillabröd för att mätta alla hungriga magar. - Egentligen behövde en husmor här bara behärska en handfull recept, berättar Josie. Maten bygger på ett fåtal komponenter som kan varieras i det oändliga. Och om du inte tycker om majs, chili, lök och bönor har du definitivt hamnat på fel ställe. För att inte tala om tortillas. Tortillas, små tunnbröd av majs eller vete, är basmaten vis. Och till bröden ska det minsann vankas en riktig kavalkad av nymexikansk husmanskost. Chilipeppar och tomater hämtas in från den lilla trädgården. Ett stycke fläskkött har marinerats sedan dagen före och ligger i ugnen och puttrar i chilisås. Hjälp med köksarbetet får Josie inte bara av sin dotter utan också av barnbarnet Meg, som är en hejare på att baka bizcochitos, de stjärnformade småkakorna. Helst samlas familjen på och serveras rullade, rostade, gratinerade eller friterade. Från början bakades tortilla av indianerna eftersom det var en metod som passade för majs, som var deras huvudsakliga gröda. Majsen innehåller inte gluten, så det är svårt att åstadkomma höga, luftiga bröd av det. Nybyggarna blev så förtjusta i indianernas eleganta tunnbröd att de började använda sitt vete på samma sätt. Nu, på det stressade nittiotalet, köper de flesta sina tortillas i affären. Men Josie tycker inte att något går upp mot hemgräddade tortillas. Så idag, när hon lagar söndagsmiddag åt dottern Joan och hennes familj, bakas det högsöndagar då Joan, hennes man Brian och deras vänner gärna ägnar sig åt det stora amerikanska folknöjet: att titta på amerikansk fotboll, dricka iskall öl och äta majschips med het salsa. Josie snor runt i köket, kavlar, skramlar med pannorna och rör i de puttrande grytorna. Ljuva dofter sprider sig och Josie ler stolt. Hon älskar att laga mat till sina barn. Trots att Joans bröder är vuxna sedan flera år tillbaka bor två av dem fortfarande kvar hos sin mamma. - De hittar nog inga fruar som vill grädda tortillas åt dem, skojar Josie. Och den stackars utflyttade sonen som bor i Washington får ett paket på posten varje höst: en ordentlig laddning djupfryst chilisås, som bara mamma Josie kan laga den. Röd så klart, något annat kan han inte tänka sig. CARNE ÅDOBADA Fläskläggen får en härligt mustig smak när den puttrar länge, länge i Josies chilisås. FÖR 8 PERSONER 1 kg färsk fläsklägg, utan ben och sva l 1/2 msk salt 4 dl hemgjord chilisås, s e recept på sid 17 TILL SERVERING: gröna bönor, tortillas GÖR SÅ HÄR: 1. Klappa in fläskläggen med salt. Lägg den i dubbla plastpåsar. Häll i chilisåsen och marinera i kyl över natten. 2. Sätt ugnen på 200°C. 3 . Flytta över läggen och såsen till en trång ugnssäker form med höga kanter. Stek ca 30 minuter i ugnen. Om köttet får brun yta öser du det med lite av chilisåsen. 4. Sänk temperaturen till 125°C, låt köttet puttra i ca 11/2 timme tills det är mört. 5. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp det. Lägg tillbaka i formen och skeda över sås. Stek i ugnen i ytterligare ca 30 minuter. •
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44