Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43 USA-trend, Pege Gustafsson: Bistroer
kommer -Crossover-köket, med en mix av Frankrike och Asien, fortsätter att vara lika starkt som tidigare. En annan sak är att franska bistroer med både en enklare caféavdelning och en finare matsal blir vanligare. -Det öppnar också fler och fler förstklassiga mataffärer så att man själv ska kunna laga god mat, för det är ju råvarorna som styr; ostar, färsk fisk, ostron, oljor, frukt och grönsaker... En av dessa butiker har en trädgård på taket där de odlar organiskt. Det berättar Pege Gustafsson på restaurang Petrossian i New York. Halloween på webben www. halloween. com/tales. html En sajt för dig som kan engelska. Gör en virtuell Jack-oMantern, titta på olika kyrkogårdar och läs sagor om läskiga monster... www.ica.se Det är halloween-tema i Barnens Skafferi. Dräkttips: Bli en mutantkackerlacka, ett ballongmonster eller en mumie. Recept på Umpapumpapaj. Lekar. Och knepen när du ska skära ut ett eget pumpaansikte. Amerikanska nötter Pekannötter kallas ibland amerikanska valnötter. De kommer från hickoryträdet, som kan bli upp till 5 0 m högt. Fetthalten i nötterna är hög, cirka 7 0 procent. Smaken är mild. Ofta används de i bakverk, så att de får en glaserad, söt yta. IDS: Bästa sopporna I USA är soppor vanlig mat för vanligt folk, vare sig man är kroppsarbetare eller stillasittande kontorsarbetare som tänker på vikten. Till lunch serverad med sandwich eller som förrätt med en liten cracker. Några av de bästa sopporna finns nu samlade i en ny bok: Amerikas bästa soppor och sallader, ICA Bokförlag. ( USA-trend, Josephine Carr: Citrongräs är rätt -Asiatisk mat betyder bra priser, bra råvaror och att man mår bra av maten. Den passar stillasittande människor, eftersom den är ganska fettsnål. Asiatiskt är också bra fastfood - på 1 0 minuter kokar man nudlar och fräser ihop dem med grönsaker och kött. -Citrongräs är kryddan för dagen. Citrusdoften är också viktig. Det berättar matjournalisten Josephine Carr, som nyligen besökt USA. Hon såg en tydlig asiatisk mattrend. Frukt med drag Chilifrukten härstammar från Mexiko, men importeras idag mest från Kalifornien. Den ingår i Capsicumsläktet. Smaken är stark. Det är chilin som "gör" många grillsåser, köttgrytor och risrätter. Och självklart chili con carnen! Man hör på namnet att det är gott! En len, men ändå frisk, drink som är nyttig och samtidigt god. I England och USA finns böcker som bara har recept på olika smoothies. Grunden är yoghurt, mixad frukt och juice. Kombinationsmöjligheterna är oändliga. Yoghurt, banan och apelsinjuice är fru kostfräsch t. Yoghurt, glass, frukt och lite läsk är godis. Frukt til l goda drinkar Guava växer på en buske släkt med myrten. Smaken påminner om fikon, kvitten och päron. Frukten innehåller många kärnor som kan ätas. Guava passar att mixas, till sorbet, glass och mjölkdrinkar. Den är mycket rik på C-vitamin. En akta barbecue Ska det vara amerikanskt, så ska det vara stort. Det gäller givetvis också grillen. I Sverige säljs ett par fabrikat, båda i tungviktsklassen (liknar mindre lokomotiv). Förutom traditionell grillning med glöd direkt under gallret kan man välja indirekt grill, barbecue eller rökning. Den avgörande skillnaden mot en vanlig grill är den speciella eldkammaren där man eldar med ved. Röken och värmen från eldkammaren regleras med luftventiler. Genom en långsam tillagning kan köttet bli fantastiskt mört och smakrik. NK, Barbecue & Chilli samt vissa stora järnaffärer säljer dessa grillar från 449 5 kr och uppåt. Biörn Eriksson: Gillar det nya Louisianaköket -New Orleans är den stad som där räknas som den mest kreativa matstaden i USA. Det nya Louisianaköket bygger på traditionella cajun- och creolerecept men korsat med asiatiska och andra kök. Grunden är ris och skaldjur, och just nu är det många fruktiga smaker i maten. -Senast jag var där åt jag bland annat sötpotatis med ingefära som serverades som mos, och till det små, små dilammstekar i portionsstorlek som rökts i hickoryugn. Smakkombinationerna är fantastiska! -Annars är den stora trenden generellt hälsomedvetenheten, som genomsyrar det mesta. Det berättar Björn Eriksson, delägare på Cliff Barnes och Svenska Pizzaköket, som åker till New Orleans minst en gång om året för att hämta inspiration. USA-trend, Melker Andersson: Hippt med indiskt -1 USA finns de flesta mattrender representerade, men på en extra hög nivå. Och de är väldigt duktiga på att skapa restaurangmiljöer och koncept. Exempelvis är indiskt väldigt hippt i New York nu. Det har ju funnits i Europa i tio år, men det har varit ganska otrendigt. - I USA gör man det fullt ut så att det passar råvarorna och publiken. Det berättar Melker Andersson på restaurang Fredsgatan 1 2 i Stockholm.
Buffé Sida 44