Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40 Många fördomar att sia hål på Inte h
ade mina barn kunnat tro att deras mamma skulle bli så "amerikaniserad". De som i sin barndom sällan eller aldrig bjöds på färdiglagat till middag eller försågs med hamburgare på snabbmatstället. Men även jag har förändrats. Numera behöver jag inte göra allting själv utan tar tacksamt emot de förslag till måltidslösningar som butiken, servicestationen eller restaurangen förser mig med. Och jag vet att mycket av detta också kan vara bra mat från näringssynpunkt. • Visst har vi här i Sverige talat lite föraktfullt om skräpmaten och den dåliga matkulturen i USA. Främst förknippad med det till synes ständiga ätandet och det allt mindre gemensamma umgänget vid matbordet. Oeh visst har det funnits anledning att önska att vi skulle besparas en del av detta. Samtidigt som vi sett att det finns flera intressanta trender att följa upp i Sverige. FRUKT OCH GRÖNT I TOPP Hög kvalitet på frukt oeh grönsaker har länge toppat amerikanska konsumenters kravlista på sina butiker. Det kravet delar vi. Och det har gett resultat; både i USA och i Sverige! Under många år vallfärdade svenska handlare till amerikanska butiker för att få inspiration till förbättringar av fruktoch gröntavdelningarna i sina butiker, både vad gäller teknik, kvalitet och sortiment. Men det finns ännu mer att göra. Amerikanerna har ökat sin konsumtion av frukt och grönsaker med bortåt 20 procent de senaste åren. Det är något som kommer att resultera i både viktminskning och minskad sjukdomsfrekvens. Vi bör också äta mer frukt och grönsaker. "Fem om Dan" som är en populär paroll i USA gäller i lika hög grad här. Vi har långt kvar dit. Det hoppas jag vi kan ändra på! Över 90 procent av amerikanska folket bryr sig numera om näringsinnehållet i maten. Det har resulterat i att man idag har en mycket bra och lättförståelig näringsdeklaration på de flesta livsmedel i USA. Även här har vi anledning att lära av amerikanerna. FÄRDIGMAT Amerikanska butiker har snabbare än svenska anpassat sina erbjudanden till det faktum att allt fler vill äta ute eller köpa färdigt. Man erbjuder varma och kalla rätter att ta med hem eller äta i butikens servering. Eller har färdiga måltidsprogram med olika middagskombinationer som säljs förpackade i kvldisken till sallader, sandwischar och pannfardiga rätter som kan göras färdiga hemma i köket. Stjärno r visa r väge n I USA är det helt accepterat att äta hämtmat, till och med när man bjuder hem gäster. För den kreative erbjuds det mängder av genvägar i affären. En välsorterad butik har minst fem olika salladsblandningar att välja på, grönsakerna ligger ansade, skalade och tillskurna paket, och pannfardiga kotletter och rulader finns i överflöd. Vill du vara säker på att få bra resultat kan du låta stjärnkockarna visa vägen, för i butikshyllorna möter du kända kockar som Michael Chiarello Så smått börjar det även komma här i Sverige. Jag tror att vi kommer att få se många nya kombinationer av försäljningsställen som är en mix av livsmedelsbutik, restaurang och "station" för en hel del annan service. Det behövs även här där många av oss har fullt sjå med att klara både jobb och hushållsbestyr. BRA MED UTBYTE Det är fint att vi kan lära av varandra över olika kontinenter. Förhoppningsvis lär vi oss allt bättre att ta till oss det bästa av varandras vanor och kulturer. Så också mellan Amerika och Sverige! Dag s att börja trän a fö r Vasa n AV ANNA GIDGÅRD I slute t av februar i är det dag s för KortVasan igen . Men redan nu är det hög tid att börja träna. Tomas Wassberg , som hör till veteranerna i spåret, ge r här några enkla tips . • Veckan före Vasaloppet går KortVasan och Tjejvasan. Liksom tidigare år kommer ICA att ordna tåg upp. Med vallavagn och pastaparty för att man ska kunna ladda rejält. Tomas Wassberg brukar följa med på tåget och valla åt dem som vill. KortVasan är relativt lättåkt (med Wassbergmått mätt i och för sig) på grund av att det inte är några backar, utan ganska flackt. Men visst behöver man träna rejält innan. - Egentligen är det inte krångligt. Det är ju bara att motionera så mycket som möjligt, på vilket sätt man vill, säger Tomas Wassberg. - Börja med att jogga gansLISBETH KOHLS Konsument, kvalitet och miljö och Jacques Pepin. De senaste åren har flera kockar lanserat egna såser, kryddblandningar, dressingar och oljor som hjälper dig att få rätt smak på maten. Nästa steg i utvecklingen är mat helt designad av mästerkockar. Wolfgang Puck, den kände kaliforniske kocken, utvecklar som bäst en serie djupfrysta rätter. Lyxkrogarna håller helt enkelt på att flytta in i amerikanska folkets kök. Och de tar vägen via mataffären. LISA EÖRARE-WINBLADH N y snabbma t I USA är nu den hetaste trenden för färdiglagad mat HMR - Home Meal Replacement. Det är inte vilken färdigmat som helst utan maten mamma skulle laga, bara hon hade mer tid. De rätter som säljer bäst är husmanskost som kalkon med brunsås, köttfärslimpa och potatismos. Men det finns också spännande rätter från hela världen, tex mexikansk, kinesisk och persisk. Allt serverat i rejäla familjeportioner och klart att värma. LISA FÖRARE-WINBLADH ka kort och ganska sakta. Man måste vänja muskler och ben vid den ökade ansträngningen. Det är faktiskt fullt tillräckligt att gå i skaplig takt eller kanske till och med cykla. Bara man gör det ofta och länge. - För att komma över den där första ovanan att ha skidor på fötterna så är det jättebra att åka upp en eller två helger till snön så att man kan prova. Man kan också åka rullskidor om det är barmark där man bor. Sedan räcker det med grundkondition för att man ska klara loppet. - Man ska vara så väl förberedd att man kan unna sig att njuta lite av loppet. Ett väldigt bra sätt att testa sin kondition är att ställa upp i små motionslopp under hösten. Ett annat tips är att träna två och två eller i grupp. Så att man kan peppa varandra.
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44