Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20 BIZCOCHITOS New Mexico har inte bara
en nationalfråga utan också en nationalkaka, bizcochitos. Svår att stava till, men lätt att baka. Anisfröna i kakan är ett pikant inslag och är typiska för bakverk i New Mexico. CA 35 STYCKEN 1 1/4 disocker 225 g smör 3/4 ts k anisf rön, lätt stötta 1/2 ts k salt 2 msk vatten , rom eller rosévin läg g ca 7 dl vetemjöl 11/ 2 tsk bakpulver TILL DOPPNING: 1 ts k kanel 1/2 dl strösocker GÖR SÅ HÄR: l .Sät t ugnen på 200°C. 2. Vispa socker och smör pösigt. Vispa ner anis, salt, vätska och ägg. 3 . Sikta ner mjöl och bakpulver och rör försiktigt till en jämn deg. 4. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en centimetertjock kaka. 5. Ta ut stjärnor med ett oljat pepparkaksmått, ca 6 cm. 6. Blanda kanel och socker. 7. Doppa kakorna i blandningen. Lägg kakorna på en plåt täckt med bakduk/bakplåtspapper. Grädda i ca 12 minuter. 8. Låt svalna på galler. New York: Kaffevagnarna kvar USA är kanske inte känt för sitt goda kaffe. Men det börjar ändra sig. Flera kedjor som specialiserat sig på just frukostgästerna har blivit väldigt populära. Men fortfarande har kaffevagnarna på New Yorks gator en stark ställning. Där serveras kaffet i mugg med ett litet hål i plastlocket så att man kan dricka medan man går. Till det en bagel med cream cheese, inslagen i gråpapper. Bastå paj erna Easy as a pie, säger man i USA. Vilket stämmer. Det är inte svårt att göra en paj om man har ett bra recept. Och det är något man får från Jane Whitman Tierney, som gjort recepten i boken Amerikas bästa pajer. Hon bjuder på matpajer som quiche med getost och squash. Efterrättspajer som änglapaj med sprött marängskal, frisk citronfyllning och hallon. Och några härliga dipper och dressingar. Prova gärna detta recept: Sötsur dressing med vallmofrö Blanda 3 msk socker, 1 tsk salt och 1 tsk Colmans senapspulver. Tillsätt 1 tsk finhackad gul lök och 4 msk äppelcidervinäger. Vispa i 2 1/2 dl olja i omgångar. Rör till sist ner 1 msk vallmofrön. Droppa dressingen över en sallad på färsk spenat, skivade champinjoner, tunnskivad rödlök, avokado, grapefruktklyftor och lättrostade nötter. NATILLAS En söt, mild dessert rundar av den kryddstarka måltiden och lindrar chilisvedan i gommen. Mjölk har egenskapen att den neutraliserar chili, så vad passar bättre än en mild, muskötdoftande pudding efter en chilihet måltid? Ett fat med exotiska frukter passar bra till. FÖR 4 PERSONER 4 ägg 1/2-1 krm salt 8 dl mjölk 3 msk vetemjöl 2 dl socker nyrive n muskot GÖR SÅ HÄR: 1. Separera äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. 2. Hetta upp mjölken till kokpunkten i en vid kastrull. 3 . Vänd ner vitorna i den heta mjölken. Rör om ett par gånger. Låt vitorna ligga tills de stelnat helt, ca 10 minuter. 4. Fiska upp äggvitorna och placera i en serveringsskål. 8. Vispa äggulorna med socker till ett fluffigt skum. Rör ner mjölet. 6.Tillsätt blandningen i den heta mjölken under kraftig vispning. Sjud blandningen på låg värme under omrörning tills den tjocknar ordentligt. 7. Smaka av med muskot och slå såsen över äggvitorna. Serveras väl kyld. Marshmallows: Godis i varm choklad Typiskt amerikanskt är att grilla marshmallows över öppen eld, ett måste för amerikanska kids på läger. När det inte är grillsäsong kan man prova detta mumsiga recept, varm choklad med marshmallows som smälter... Rör ihop 2 tsk kakao, i msk socker och 2 msk mjölk. Häll över 2 dl het mjölk. Toppa med lite vispad grädde och 2 marshmallows. Kanske också lite kanel eller kardemumma. USA-trend, Jonas Borssén: Etniska kök på gång - De etniska köken är på stark frammarsch, exempelvis i snabbmaten. Klassiska steakhouses är på väg tillbaka. Men som alltid är kontrasterna stora i USA, för samtidigt gör hälsomedvetenheten sig påmind på vissa restauranger, med näringsberäknade menyer och functional food-ingredienser, som gör gott både fysiskt och psykiskt. Det berättar "chilikocken" Jonas Borssén. Han förutspår också en barbecue-renässans. - Men den folkligare matlagningsstilen, där barbecue ingår, har fått en mer exklusiv touch. - Den starkaste strömningen, som i och för sig varat i några år, är fusioner av olika matkulturer, helt ohämmat och utan skygglappar. - Ingrediens på ständig uppgång är chilifrukt, som nu återfinns i alla kök. Drinken som gäller är en klassisk martini, men exotiska drinkar går också hem. Även amerikansk öl, den som görs av mikrobryggerier, är poppis.
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44