Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22 Rundres a i barbecue-bälte t Start p
å Taylor Gafe Den rökta oxbringan är s å mör at t den faller i sm å bitar nä r ja g försöke r skär a den med plastbesticken . En hår t rök t och mycke t sal t kor v se r u t som sönder - stek t isterband där den ligger intil l pintobönorna på papperstallriken . Första tuggan . Aah! Ja g är i barbecuehimlen . Här på Taylor Cafe på 101 North Main Stree t i Taylor, e n lite n Texashål a på den bortglömda Highway US 7 9 mellan Dallas och Austin , servera s barbecue på det gamla klassisk a sättet . • Inget larv med snygga tallrikar eller grillbestick. Upp med köttbitarna med den karakteristiska röksmaken på en papperstallrik, bara. Den blaskiga Millerölen dricks ur en pappmugg. Det är här, hos Vencil Mares under bron vid järnvägen i norra änden av Tavlors slitna huvudgata, jag hittar barbecuens rötter under min resa i Texas. Så här ska barbecue vara, enligt konnässörerna. För så här var barbecue när den skapades på köttmarknaderna och i små "butcher shops" i slutet av 1800-talet . Kötthandlarna ville bli av med kött som blev över, som inte gick att sälja, och började därför röka det. Trä som hickory, mesquite eller pecan gav den aromatiska röken, och sakta, sakta röktes köttstyckena för att bli möra. Idag är barbecue, som förkortas bbq , ett begrepp i USA:s sydstater, och i Texas är den nationalrätten. Här finns 130 0 barbecueställen, och idag räknar man med att branschen omsätter mellan två och tre miljarder kronor varje år. 1 30 0 restauranger i The Lone Star State, USA:S största stat; allt från de fina restaurangerna i Dallas, Austin eller San Antonio, till "syltorna" i Lockhart, Smithville eller La Grange. Eller Taylor Cafe. I sanning en märklig, omtumlande men mvcket smakfull matupplevelse. lag hinner med en rad bbq - restauranger under resan i dessa cowboytrakter: legendariska Sonny Bryan's vid West End, downtown Dallas, och County 20 Line i San Antonio, för att bara nämna några. Fantastisk bbq . Tallrikar stora som fotbollsplaner, fyllda med det ljuvligaste, saftigaste och möraste köttet och underbara tillbehör som skulle få en svensk socialstvrelsedietist att svimma av skräck. Potatissallad, pommes frites stora som vedklabbar, friterade jalapehos fyllda med cheddarost, saftig, krispig cole slaw och speciella, hemgjorda BBQ-såser på varje ställe. Oxbringor (briskets), stekar och revbensspjäll, babv back ribs eller spare ribs, där det saftiga köttet nästan faller av benen när man petar på dem. Men det är Tavlor Cafe som gör det största intrvcket. Det känns som att komma in i en amerikansk 1940-talsfilm när jag åker in i Taylor denna söndag kring lunch. En stor huvudgata, några smågator runt. Hus med kulissliknande fasader. Tavlor är mest känd för sin skallerormsfestival i april varje år, där de 1400 0 invånarna går man ur huse för att samla in skallerormar och sedan ha en rad bisarra redneck-tävlingar med de skallrande, slingrande reptilerna. Och för sin bbq . För sin Vencil Mares under viadukten nere vid järnvägen. Vencil, en kutrvggig, sliten "texan" som hunnit bli 7 4 år, har drivit stället sedan han kom hem efter invasionen av Normandie vid D-dav 1944 - Där har han rökt sina briskets, sin hemgjorda korv, kokat pintobönor och rört ihop sin mosliknande potatissallad. AV STEFAN JOHANSSON FOTO: JONAS LUNDIN, A.T. WILLETT/ l MAGE BANK OCH BERND JONKMANNS/BILDERBERG Buff é ro /199 8 När Dennis Hopper valde att spela in filmen "Hot spot" med Don Johnson i huvudrollen i Tavlor, blev det skådisens favoritställe och han spred rvktet om det osannolika stället med den fantastiska barbecuen. Tavlor Cafe är ruffigt. Dammigt. Lite skitigt. Dörren till ingången är gjord av hönsnät. En stor bardisk med gamla traktorstolar att sitta på. Udda bord och stolar. Ett hjorthuvud på väggen. Gamla reklamskvltar i metall. Ett redneck-hak, där den gamla, lumpna Texasandan lever kvar, som funnes det inga lagar mot rasdiskriminering eller en historia med inbördeskrig. Här håller sig svarta och mexikaner på ena sidan av bardisken och vita på den andra. Ingen pratar om det. Det bara är så här. Här äts det bara. -Well, did vou like it? frågar Vencil Mares när jag slevat i mig min "mixed plate" med brisket och korv. -Mmm. Man, so good. Han tar mig ut till sin rök, öppnar luckorna och visar oxbringor på fyra-fem kilo som röks till perfektion i upp till ert dygn på pecanträ. Hans plirande ögon tindrar av stolthet när han visar sin korvstoppningsmaskin. -It's well over hundred years old, säger Vencil. BBQ modell f ärir il Mares tillsammans med artiki tt aren St éTan Johansson. V ; BBQ-tallrikar modell större.
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44