Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5 Jennlfer i San Francisco bjuder på Lä
ttlagad festmeny Glöm all t du hört om att kalifornisk mat är svarlagad och tillkonstrad . När Jennifer Mertens i San Francisco bjuder på middag går matlagninge n som i et t naf s . Resultate t blir en färgsprakande kalifornisk skördefes t med smak av Orienten. • Kalifornisk mat beskylls ofta för att vara alltför fantasirik. Men maten är bara en naturlig följd av att invånarna har rötter i olika kulturer. Precis som i Jennifers grytor möts öst och väst i San Francisco. Att det multikulturella köket, cross cooking, uppstod just här är ingen slump. Ta bara Jennifers gäster som ett exempel: Anna och Dick är av grekiskt ursprung, vilket enligt Anna själv främst märks på deras goda aptit. Karl är uppvuxen på Jamaica, medan Maria beskriver sig själv som uramerikansk. Men visst, hon har bott i Norge och har minsann smakat både plättar och lutfisk. Jennifer har tyska anor, vilket enligt henne själv innebär att hon äter surkål en gång om året. Högst. Tempot är högt i San Francisco. Eftersom Jennifer och hennes vänner har jobbat till sent serveras en aptitretare på stående fot. En perfekt mogen brie, baguette och en kryddig dipp håller gästerna lugna tills varmrätten serveras. Oftast är det en kikärtsdipp, hoummus, som bjuds, men i kväll har den fått ge plats för en jordnötsdipp. I San Francisco är man inte så noga med etiketten - alla trängs i köket och håller Jennifer sällskap medan hon hackar och wokar. För att göra det enkelt hoppar man över fördrinken och tjuvstartar istället med vinet - ett härligt kaliforniskt merlotvin. Middagen avnjuts i soffan. Vinglaset på golvet, tallriken i ena handen och gaffeln i den andra. Kniven är bortrationaliserad. Vem bryr sig om bordsskick så länge man har trevligt? -Ä r det för mycket ingefära, undrar värdinnan oroligt. Men lugnas av att alla med en mun förklarar att det smakar underbart. Visserligen älskar Jennifer att laga mat, men många kvällar väljer hon att gå ut och äta. Ofta inspirerar restaurangbesöken till nya matimpulser så att kockarnas rätter återuppstår i förenklad version i Jennifers kök. Att äta på restaurang är mer än ett nöje på den amerikanska västkusten. Det är en hobby, ett uppslukande intresse. Ja, rent av en passion. Jennifer och hennes vänner samlar på restauranger fortsättning på si d 6 KRYDDIG JORDNÖTSDIPP Lösningen för stressade värdar och värdinnor är lättlagade rätter som går att förbereda i god tid. Den här jordnötsdippen blir till och med godare om den får bo i kylen över natten. Mer vuxen i smaken blir såsen om du använder ett osötat jordnötssmör. FÖR 4 PERSONER 11/ 4 dl jordnötssmör 11/ 4 dl het t vatten 2 msk soja 3 pressade vitlöksklyftor 1 msk äppelcidervinäger 1-2 msk brun farin 1/2 tsk finmalen spis - kummin 1 msk finhackad färsk koriander kajennpeppar, salt GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg jordnötssmöret i en liten skål. Tillsätt det heta vattnet och rör tålmodigt tills du fått en jämn smet. 2. Vänd ner återstående ingredienser. Smaka av med farin, salt och kajenn. 3.Förvara i kyl, men såsen smakar bäst vid rumstemperatur.
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44