Buffé 1
Zazzis Italien Lycka är en liten boll med läcker
fyllning, toppad med choklad. I GLASET Vinsanto, Serelle (132 kr, nr 8119, 375 ml) passar bra till profiteroles. Vill man ha ett dessertvin till frukten är det söta vita Castiôn (85 kr, nr 7873) ett gott val. PROFITEROLES MED KASTANJEKRÄM Lycka är choklad i alla former. När den dessutom råkar vara rund och innehålla en len, krämig och härlig fyllning är glädjen fulländad. Njut dina profiteroles antingen fyllda med kastanjekräm eller med en björnbärsgrädde som enkelt görs på hårt vispad grädde, grovt mosade björnbär och socker. GER 20 STYCKEN 2 1/2 dl vatten 1/2 tsk salt 100 g smör 1 msk socker 2 1/2 dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 3 ägg hallon till garnering KASTANJEKRÄM 1 vaniljstång 1/2 dl mjölk (3 %) 3 msk sötad kastanjepuré 3 msk socker 3 äggulor 1 msk potatismjöl 1 msk vetemjöl 2 dl vispgrädde CHOKLADSÅS 200 g mörk choklad 3 dl vispgrädde 2 msk kakao 1 msk honung Går kastanjepuré inte att få tag i, gör björnbärsgrädde i stället: Hård vispa 5 dl vispgrädde. Blanda med 3 dl mosade björnbär och 3/4 dl fl orsocker. GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Koka upp vatten salt, smör och socker i en kastrull så att smöret smälter. Tillsätt mjölet lite i taget, och rör om kraftigt. 3. Koka massan tills den släpper kastrullens botten och kanter. Ta från värmen och låt svalna något. Tillsätt vaniljsockret. Rör i äggen, ett i taget. 4. Klicka ut smeten till 20 bollar fördelade på 2 bakpappersklädda plåtar. 5. Grädda varje plåt mitt i ugnen 20–25 minuter, tills bollarna fått fin färg. Stick ett hål med en kniv i nedre sidan av varje boll så att ångan kan pysa ut. Låt svalna helt på galler. 6. Kastanjekräm: Skär ett snitt i vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. 7. Värm mjölken försiktigt i en kastrull och rör ner kastanje puré, vaniljfrön och -stång. Ta från värmen. 8. Vispa socker och äggulor riktigt fluffigt i en bunke. Vispa i potatismjöl och vetemjöl. Tillsätt den ljumma mjölkblandningen och vispa runt. Häll tillbaka i kastrullen. Låt sjuda försiktigt några minuter under omrörning tills det tjocknat. 9. Ta upp stången och låt krämen svalna helt. 10. Vispa grädden fast. Vänd försiktigt ner den i kastanjekrämen. 11. Fyll en spritspåse med krämen och spritsa i hålet på varje boll. Lägg upp på ett fat. Låt stå i kylen tills chokladsåsen hälls på. 12. Chokladsås: Bryt chokladen i bitar. Smält den i en kastrull på svag värme tillsammans med grädden. Rör i kakao och honung. Häll chokladsåsen över profiterolesen, garnera med hallon och servera genast. FÖR ALLA? Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg. Gör laktosfri: byt smör, grädde och mjölk mot laktosfria produkter och välj ren mörk choklad av god kvalitet. BUFFÉ 10 • 2 012 11 FRUKTSALLAD MED APELSINLÄSK Alexandra Zazzis knep för den smaskigaste fruktsalladen är att »marinera« frukten i lite apelsinläsk. Det inte bara lyfter smaken utan håller även frukten fin i färgen. FÖR 6–8 PERSONER 1 apelsin 1 bit melon (ca 250 g) 1 bit ananas (ca 300 g) 1 nektarin 1 äpple 15 kärnfria vindruvor 1 burk apelsinläsk (33 cl) AMARETTOGRÄDDE 2 dl vispgrädde 1–2 msk Amaretto, italiensk mandellikör (kan uteslutas) 1/2 dl rostade mandelspån GÖR SÅ HÄR: 1. Skär bort skal från apelsin, melon och ananas. Kärna ur melon, nektarin och äpple. Skär frukten i ätvänliga bitar. Lägg i en bunke och häll på läsken. Vänd runt och låt stå och dra 20–30 minuter. 2. Amarettogrädde: Vispa grädden fast och rör i likören. Fördela frukt och läsk i glas. Klicka på grädden och strö över mandelspån. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot vispbar soja- eller havrebaserad gräddersättning. tips!