Buffé 1
FANTASTICO! En riktigt bra pasta passar att serve
ra vid i stort sett vilket tillfälle som helst. Och det behöver inte vara krångligt att skapa Italien hemmavid. Kocken Tove Nilsson serverar här fem klassiker i ny tappning. Hitta din favorit! RECEPT TOVE NILSSON FOTO EVA HILDÉN SMITH KRÄMIG SVAMPPASTA Höstens svamp får bilda sällskap med en härligt krämig pasta på vitt vin, grädde och spenat. FÖR 4 PERSONER 400 g svamp (t ex kantareller, karljohanssvamp och champinjoner) 400 g pasta (t ex strozzapreti) 1 purjolök 3 dl torrt vitt vin 3 dl vispgrädde 1 msk finhackad färsk timjan 250 g färsk bladspenat 2 dl finriven parmesan smör salt, flingsalt nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Ansa och skiva svampen. Fräs den i 2 msk smör i en stor stekpanna tills vätskan ångat bort. Krydda svampen med 1/2 tsk salt och lägg åt sidan. 2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. 3. Ansa och strimla purjolöken. Fräs den i 2 msk smör i stekpannan någon minut. 4. Tillsätt vinet och låt koka ner tills cirka hälften återstår. Tillsätt grädde och timjan. Låt småkoka 3–5 minuter. 5. Lägg spenaten på såsen, ta pannan från värmen och låt spenaten »ångkoka« någon minut. 6. Häll av pastan men spara ca 2 dl av pastavattnet. 7. Blanda ihop pasta, pastavatten, sås, svamp och parmesan i pastakastrullen. Rör ihop över varm spisplatta så att allt blir varmt och såsen »klibbar« fast på pastan, ca 1 minut. Strö över flingsalt och mal över peppar. Härlig höstkänsla med smörfrästa kantareller. Grazie! FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfri specialpasta. Gör laktosfri: använd laktosfria produkter av grädde och matfett. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning. Välj mjölkfritt ost- och matfettsalternativ. Gör äggfri: använd äggfri pasta. Känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsämnet E1105, Lysozym, eller svensk hårdost. BUFFÉ 10 • 2 012 23 Pasta PASTAFAVORITER PROPPFYLLDA 5 MED ITALIENSKA SMAKER