Buffé 1
LAGA LÄCKERT VILTGRYTA MED Äntligen helg! Och vad
passar bättre än att låta en mustig viltgryta med karljohanssvamp förgylla lördagskvällen? En härlig äppelpajssemifreddo ger måltiden ett sött slut. AV TOVE NILSSON FOTO EVA HILDÉN SMITH DRYCK KATARINA SJÖSTRÖM KARLJOHANSSVAMP Gryta på svenskt viltkött med italiensk twist – karljohanssvamp, italienarnas favoritsvamp, ger rätten det lilla extra. FÖR 4 PERSONER 800 g grytbitar av vilt (t ex hjort, rådjur eller älg) 2 gula lökar 1 stor morot 5 dl rött vin, gärna fruktigt 2 msk konc viltfond 2 msk balsamvinäger 1 tsk socker 1 1/2 msk finhackad färsk rosmarin 1 tsk torkad timjan 250 g karljohanssvamp eller annan svamp 2 msk hackad persilja smör salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och finhacka lök och morot. 2. Fräs lök och morot i 1 msk smör i en gryta ca 2 minuter. 3. Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna. Lägg över i grytan. Tillsätt vin, fond, balsamvinäger, socker och örter. 4. Låt småkoka under lock tills köttet är mört 1 1/2–2 timmar. Koka ev ihop grytan utan lock de sista 30 minuterna om det är mycket vätska kvar. 5. Salta och peppra. Rör ner 2 msk smör i grytan strax före servering. 6. Skär svampen i mindre bitar. Fräs den i 1 msk smör i en stekpanna. Krydda med salt. 7. Toppa grytan med svamp och persilja. Servera med gnocchi. FÖR ALLA? Fri från gluten om glutenfri specialpasta bjuds till. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett och kontrollera innehållet i fonden. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett och kontrollera innehållet i fonden. Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden och bjud med pasta fri från ägg. Hittar man inte färsk karljohanssvamp kan man köpa torkad och blötlägga. 30 g torkad motsvarar 250 g färsk. 26 BUFFÉ 10 • 2 012 Lördagsgo tips!