Buffé 1
Zazzis Italien Till bords! Man ska ta vara på all
a livets säsonger, säger Alexandra Zazzi och bjuder in till utomhusfest på höstkanten. »Att gråta är lika viktigt som att skratta. Och efter regn kommer alltid sol. Vi har bara ett liv, så det är lika bra att njuta av det!« I GLASET Lätta vita viner som passar fint till buffé, och då kanske framför allt till skaldjurssalladen, soppan och rödbetorna, är italienska Frascati (69 kr, nr 2410) och Casal di Serra (79 kr, nr 12419). Det australiska alkoholfria Loxton (42 kr, nr 1901) är också ett bra vitt bufféval. SKALDJURSSALLAD MED BASILIKADRESSING Alexandra Zazzi älskar Sveriges härliga utbud av skaldjur och beskriver den här matiga salladen med medelhavs inspirerad dressing som »en flört med de svenska generna«. FÖR 6–8 PERSONER 250 g skalade räkor (ca 4 dl) 1 burk kräftstjärtar (340 g) 750 g delikatesspotatis 1 rödlök 1 fänkål (ca 250 g) BASILIKADRESSING 1/2 kruka basilika 3/4 dl soltorkade tomater i olja 3 dl matyoghurt (10 %) 1 dl majonnäs 1 msk finrivet citronskal salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och låt ånga av. Skär i mindre bitar. Skala och skiva löken tunt. Ansa och skiva fänkålen tunt. 2. Basilikadressing: Strimla basilikan. Häll av oljan från tomaterna. Mixa tomaterna till en puré med stavmixer eller hacka mycket fint med kniv. 3. Rör ihop basilika, tomater, matyoghurt, majonnäs och citronskal. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev några droppar vatten om konsistensen känns för tjock. 4. Sprid ut potatis, fänkål, rödlök, räkor och kräftstjärtar på ett fat. Klicka över cirka hälften av dressingen och servera resten vid sidan av. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: använd laktosfri matyoghurt. Kontrollera innehållet i majonnäsen. Gör mjölkproteinfri: ersätt matyoghurt med mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Kontrollera innehållet i majonnäsen. Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs eller använd enbart matyoghurt och smaksätt den ev med lite fransk senap och dragon. BUFFÉ 10 • 2 012 7