Buffé 1
HEMLAGADE GNOCCHI Smaskiga potatisgnocchi som kna
persteks i olja strax före servering. FÖR 4 PERSONER 900 g fast potatis 2 ägg ca 3 dl vetemjöl + extra till utbakning olivolja salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av, låt ånga av och pressa den genom potatispress. 2. Blanda potatisen med äggen och 1 tsk salt till ett mos. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig smet. Smeten ska vara ganska lös men kunna formas med hjälp av mjölade händer. 3. Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. 4. Rulla smeten till 3 cm tjocka rullar på mjölat underlag. Skär i 2 cm stora bitar. Tryck försiktigt till bitarna så att de blir lite platta. 5. Koka några åt gången ca 5 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. 6. Stek dem i omgångar i olja i en stekpanna tills de fått gyllene färg, strax före servering. Krydda med salt och peppar. FÖR ALLA? Innehåller gluten och ägg. Fri från laktos och mjölkprotein. ÄPPELPAJS-SEMIFREDDO Ljuvlig italiensk glassvariant med äpple, kardemumma och vanilj! Semifreddo betyder halvfryst. FÖR 6 PERSONER 2 ägg 1/2 + 1/2 dl socker 2 1/2 dl vispgrädde 1–2 tsk stött kardemumma 6 digestivekex ÄPPELKOMPOTT 3 syrliga äpplen, t ex Aroma (ca 300 g) I GLASET Till viltgrytan passar det bäst med rött. Här är lämpliga drycker i olika prisklasser. Budget: Foot of Africa (69 kr, nr 12157). En fruktig, smakrik och ytterst prisvärd sydafrikan. Mellan: Zuccardi serie A Bonarda (89 kr, nr 6557). Fruktigt stabilt vin på druvan Bonarda från Italien, som numer återfinns nästan uteslutande i Argentina. Lyx: Nebbiolo Langhe Pio Cesare (137 kr, nr 7306). Fin italienare som gör sig utmärkt till bland annat vilt! Alkoholfritt: En bärig kryddig fransos är röda Arc-en-Ciel (39 kr, nr 1909). Desserten: Det söta, lätt pärlande Nivole (74 kr, nr 7787, 375 ml) från Italien passar fint. 1/2 vaniljstång 1 kanelstång 2 dl vatten 1 dl socker GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med äppelkompotten. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. 2. Lägg äppeltärningar, vaniljfrön, vaniljstång, kanelstång, vatten och socker i en kastrull. Koka ihop utan lock till en fast kompott, 20–30 minuter. Låt svalna helt i kallt vattenbad. 3. Ställ en form, ca 2 liter, i frysen (så fryser semifreddon snabbare). 4. Separera äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna vitt och fluffigt. Tillsätt 1/2 dl socker och vispa till en fast smet. 5. Vispa ihop äggulor och 1/2 dl socker. 6. Vispa grädden med kardemumman. 7. Blanda äggulevispet med 3 dl avsvalnad äppelkompott och grädden. 8. Vänd ner den vispade ägg vitan i smeten. 9. Krossa kexen och varva smet och kex i den kalla formen. Ställ i frysen minst 2 timmar. 10. Ta fram ca 10 minuter före servering. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från Semper. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och laktosfria kex. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot vispbar soja- eller havrebaserad gräddersättning och välj mjölkfria kex. Innehåller ägg. BUFFÉ 10 • 2 012 27 ott