Buffé 1
ZAZZIS ÄLSKADE Alexandra Zazzi älskar att bjuda t
ill italiensk skördefest med mat, dryck, många gäster och mängder av italienska godsaker. Helst dukar hon upp buffén utomhus. – Sådana tillfällen tar mig författare, föreläsare och programledare som i dag har hunnit skriva fyra kokböcker, driva två restauranger och vara programledare för fl era teveprogram. – En stor del av mitt hjärta har jag i Italien, H 4 Alexandra Zazzi är kock, matskribent, tillbaka till barndomens Italien! AV ALEXANDRA ZAZZI FOTO ANNIKA BROMAN STYLING MALIN LEIJONBERG DRYCK KATARINA SJÖSTRÖM on älskar att laga mat, och att prata mat. Men hon är även kvinnan som blev känd för allmänheten för att ha vunnit dokusåpan Expedition Robinson. DUKAT OCH KLART! På Alexandras festliga italienska höstbuffé trängs en maffi g skaldjurssallad med rosastekt, tunt skivad kalv på rucolabädd, rödbetor med tryffelkräm, karljohanssvampscrêpes med mycket annat gott. där jag växte upp. Min italienske pappa kom till Sverige mitt under brinnande världskrig och växte upp på Södermalm i Stockholm. När min svenska mamma mötte honom såg hon en mörk och stilig man som pratade söderslang. De blev kära direkt. SOM TREÅRING FLYTTADE Alexandra med sin familj till Rapallo, en liten stad på italienska rivieran strax utanför Genua. Där kom hon att tillbringa vad hon beskriver som åtta av sina viktigaste barndomsår. Kärleken till mat väcktes tidigt, och Alexandra brukade hjälpa sin farmor, »nonna«, i köket så fort tillfälle gavs. – Hon var en livlig, sinnlig och matglad kvinna som älskade det som var vackert, kärlek och god mat. Hon har alltid varit min idol, på grund av sin förmåga att ta till sig livet. Det Alexandra Zazzi säger sig älska mest med Italien är också just det – förmågan att leva. – Leva varje dag och ta vara på årets säsonger BUFFÉ 10 • 2 012 Skål och välkomna! »Om kylan kryper på sveper jag in mina gäster i fi ltar«, säger Alexandra Zazzi. såväl som livets. Allt har sin tid. Skrubba knäna som nioåring eller sörpla på en kaff e som nittonåring. med det. – Men när jag bjuder till fest kommer mina Alexandra Zazzi lever i Göteborg och trivs bra starka känslor för Italien fram. Då ska det vara gott om god mat, och är solen framme dukar jag gärna ute, även så här på höstkanten. Jag sveper in mina gäster i fi ltar och njuter av god mat och frisk luſt . Då blir det en lyckad fest! I GLASET Vid ankomst är det trevligt med bubblor. Då temat är italienskt bör det vara en torr prosecco. Till exempel Prosecco La Robinia (85 kr, nr 7486). Det alkoholfria alternativet blir dock australiskt: Billabong Sparkling (46 kr, nr 1945). Italien