Buffé 1
ZABAGLIONE TUTTIFRUTTI Under ett krämigt täcke gö
mmer sig massor av ljuvliga trädgårdsbär. FÖR 4 PERSONER 400 g frysta, tinade blandade bär (t ex blåbär, jordgubbar, hallon) 4 äggulor 3 msk socker 3 1/2 msk marsalavin ev florsocker att pudra över GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 250°C, grill. 2. Ställ 4 ugnssäkra portionsformar på en ugnsplåt. Fördela bären i formarna. 3. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt i en rostfri kastrull. Vispa i vinet, lite i taget. Sätt kastrullen på svag värme och vispa tills blandningen blir tjock och krämig. BASILIKAPANNACOTTA MED APELSIN OCH JORDGUBBAR En perfekt pannacotta där basilika och apelsin ger fin färg och en oväntat spännande smak. FÖR 4 PERSONER 2 dl plockade basilikablad (ca 1 kruka) 2 1/2 gelatinblad 3 dl vispgrädde 1 1/2 dl mjölk 4 msk socker finrivet skal av 1/2 apelsin jordgubbar och basilika till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Lägg basilikabladen i kokande vatten ca 15 sekunder. Häll av och kyl genast i iskallt vatten. Krama ut vätskan ur basilikabladen. 2. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Ta upp, skaka av och lägg i gelatinbladen. Rör om tills gelatinbladen smälter. Blanda i socker och apelsinskal. 3. Mixa basilika och ca 1 dl av gräddkoket. Blanda det med resten av gräddkoket. Låt stå ca 30 minuter. 4. Sila gräddkoket genom en finmaskig sil och häll i 4 portionsformar. Låt stelna i kylen 3–4 timmar. Garnera med jordgubbar och basilika. Servera gärna med en vaniljskorpa (se recept på ICA.se). FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och mjölk. Gör mjölkproteinfri: byt grädde och mjölk mot soja- eller havrebaserad ersättning. APELSIN- OCH CAMPARISORBET En härligt frisk och syrlig sorbet, som serveras festligt i apelsinernas egna skal. FÖR 6 PERSONER 5 dl färskpressad apelsinjuice (5–7 apelsiner) 1 dl Campari 2 dl vit baksirap 3 äggvitor mynta till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Dela och pressa ut juicen ur apelsinerna, spara ev 6 apelsinhalvor för att servera sorbeten i. 2. Blanda ihop apelsinjuice, Campari och sirap i en bunke. Häll blandningen i en låg form. 3. Ställ i frysen tills blandningen fryst till en halvfast massa, ca 2 timmar. Rör om 1–2 gånger under tiden. 4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda skummet med den halvfrysta apelsinmassan. 5. Ställ i frysen igen 2–3 timmar, rör några gånger under tiden så att sorbeten får jämn konsistens. 6. Fördela sorbeten i de sparade apelsinhalvorna eller i portionsformar. Frys ytterligare 1 timme. Garnera med mynta vid servering. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Innehåller ägg. 4. Ringla zabaglione över bären i formarna. 5. Sätt plåten i övre delen av ugnen, med ugnsluckan öppen, 1–3 minuter, tills krämen fått fin färg. Passa noga så att krämen inte blir bränd. Pudra ev med florsocker. Servera genast. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Innehåller ägg. Sugen på vaniljskorpor med tranbär och choklad? Titta in på ICA.se/buffe BUFFÉ 10 • 2 012 31