Buffé 1
GRÖNSAKSLASAGNE MED RICOTTA Vegetarisk lasagnedrö
m med smaskig ricotta, som ger extra protein till rätten och kan bytas ut mot keso. FÖR 4–6 PERSONER 200 g lasagneplattor (9 stycken) 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 1 röd chilifrukt, t ex spansk peppar 1 röd paprika 1 zucchini (ca 300 g) 1 aubergine (ca 300 g) 3 msk tomatpuré 2 burkar krossade tomater (à 400 g) 2 msk finhackad färsk rosmarin 2 burkar ricotta (à 250 g) 3 dl riven ost olivolja salt, nymalen svartpeppar ev grönsallad till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skala och finhacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chilin och tärna paprikan. 3. Tärna zucchini och aubergine. 4. Fräs grönsakerna i en kastrull/stekpanna i 3 msk olja ca 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa ytterligare någon minut. 5. Tillsätt krossade tomater och rosmarin. Låt grönsaksröran koka ihop ca 15 minuter. Krydda med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. 6. Varva grönsaksröra, ricotta och lasagneplattor i en ugnssäker form (ca 20 x 30 cm). Avsluta med röra och riven ost på toppen. 7. Tillaga mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt stå ca 10 minuter före servering. Servera gärna med en grönsallad. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfri special pasta. Gör laktosfri: ersätt ricotta med t ex laktosfri färskost. Gör mjölkproteinfri: ersätt ricotta med tofu eller annat mjölkfritt färskostalternativ och den rivna osten med mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: använd äggfri pasta. 24 BUFFÉ 10 • 2 012 Ciao! Här kommer smakerna från den italienska korven salsiccia. Toppad med smält mozzarella. PASTAGRATÄNG ZITI Amerikanernas italienska pastafavorit! En krämig gratäng med tomatsås, salsiccia och mozzarella. FÖR 4 PERSONER 300 g pasta (t ex penne eller rigatoni) 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 300 g färsk salsiccia (gärna med salvia) 2 burkar krossade tomater (à 400 g) 2 msk balsamvinäger 2 mozzarella (à 125 g) 1 dl grovhackad basilika (ca 1 kruka) olivolja salt, nymalen svartpeppar ev rucola och balsamvinäger till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. 3. Skala och finhacka lök och vitlök. 4. Klipp upp korvskinnet och smula ner korvfärsen i en varm stekpanna med 3 msk olja. 5. Stek färsen ca 2 minuter. Tillsätt lök och vitlök. Stek ytterligare 2 minuter. 6. Tillsätt krossade tomater och balsamvinäger. Låt småkoka ca 10 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar. 7. Skär mozzarellan i skivor. 8. Häll av pastan och blanda med såsen. Varva pasta, hälften av mozzarellan och basilika i en ugnssäker form. Toppa med resten av mozzarellan. 9. Tillaga mitt i ugnen 20–25 minuter. Servera gärna med rucola och en balsamvinägerdressing. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfri specialpasta och kontrollera innehållet i korven. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i korven och ersätt mozzarella med t ex laktosfri sallads- eller färskost. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i korven och ersätt mozzarella med tofu. Gör äggfri: använd äggfri pasta och kontrollera innehållet i korven.