Buffé 1
»Pasta bolognese på högrev, som kokat tills kötte
t nästan faller isär. Buon appetito!« FANTASTICO! PASTA MED RÄKOR OCH VITLÖK En snabblagad pasta med lyxkänsla! En enkel men svårslagen smakkombination av vitlök, vitt vin och räkor, som går att byta mot andra skaldjur, t ex musslor. FÖR 4 PERSONER 1 kg frysta räkor med skal (ca 400 g skalade) PASTA BOLOGNESE En mustig specialbolognese gjord på högrev, med en svårslagen fyllighet och sälta i smaken. FÖR 4 PERSONER 1 kg högrev 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 4 sardellfiléer i olja 2 morötter 100 g rotselleri 2 burkar körsbärstomater (à 400 g) 2 dl rött vin 1/2 tsk socker 2 msk finhackad rosmarin 400 g pasta (t ex pappardelle) ca 2 dl finriven parmesan olivolja salt, nymalen svartpeppar ev basilika till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Putsa och skär köttet i ca 2 cm stora tärningar. 2. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka sardellfiléerna. Skala och tärna morötter och rotselleri fint. 3. Fräs lök, vitlök och sardeller i 2 msk olja i en gryta/kastrull. 4. Tillsätt morot och rotselleri och fräs 3 minuter. 5. Rör ner tomater, vin, socker och rosmarin. Låt koka ihop medan köttet bryns. 6. Krydda köttet med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Bryn det i omgångar i olja i en stekpanna. Lägg över i kastrullen/grytan. 7. Låt småkoka under lock ca 1 1/2 timme, tills köttet är mört och nästan faller isär. Rör då och då. 8. Lyft av locket och låt småkoka utan lock ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. 9. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av pastan och vänd ihop med såsen strax före servering. Servera med parmesan på toppen och ev basilika. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfri specialpasta. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: använd äggfri pasta. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105, Lysozym, t ex svensk hårdost. 350 g spagetti 3 vitlöksklyftor 2 dl torrt vitt vin 1 dl hackad bladpersilja 1/2 citron olivolja salt, flingsalt nymalen svartpeppar ev bröd till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Tina och skala räkorna, spara några med skalet kvar till garnering. 2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. 3. Skala och finhacka vitlöken. Fräs vitlöken i 1/2 dl olja i en stor stekpanna. Tillsätt vinet och låt vätskan koka ner till hälften. 4. Tillsätt 2 dl av pastans kokvatten och låt vätskan koka ner till hälften. 5. Häll av pastan och vänd ihop den med sås, räkor och persilja i pastakastrullen. Rör ihop över varm spisplatta så att allt blir varmt och såsen »klibbar« fast på pastan, ca 1 minut. 6. Garnera med de oskalade räkorna. Strö över flingsalt och mal över peppar. Servera med citronklyftor och gärna ett bröd. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfri specialpasta. Fri från laktos och mjölkprotein. Gör äggfri: använd äggfri pasta. BUFFÉ 10 • 2 012 25 Pasta