Buffé 1
INNEHÅLL 4 ZAZZIS ITALIENSKA SKÖRDEFEST Häng med
på italiensk höstbuffé hemma hos matprofi len Alexandra Zazzi. Här njuts det både kalvfi lé och skaldjur. 30 12 EN OLJEKUNGS BEKÄNNELSER Han kan stoltsera med att ha fört in olivoljan i svenska hem. För Buffé avslöjar han sina italienska favoriträtter. 18 TESTLAGAT: EN BILLIG MATKASSE En barnfamilj i Västerbotten fi ck testlaga en matkasse under en vecka. Buffé åkte på visit för att ta reda på vad de tyckte. 23 FEM PASTAFAVORITER Kocken och tillika kokboksförfattaren Tove Nilsson lagar till och dukar upp sina fem italienska pastafavoriter. 23 4 »JAG NJUTER GÄRNA AV DET ENKLA…« »MITT ÄLSKADE ITALIEN« är temat i det här numret. Mina tankar går då spikrakt till förra Italienbesöket. Jag bodde i Lido di Ostria, längst ut på piren vid Roms fashionabla marina Porto di Roma. Det var off season, oktober, och nästan lite ödsligt. Hotellpriserna var härligt överkomliga och restaurangservicen insmickrande. Första lunchen: en tallrik risotto, sparsamt smaksatt med lite stekt karljohanssvamp. På toppen ett ensamt rucolablad. Och givetvis ett enkelt vitt bröd till. Kanske inte någon stor gastronomi, men ack så gott! Det lite slitna uttrycket »less is more« kom här väl till pass. Även om tallriken kryddades lite extra av den fantastiska miljön gav den ett bestående minne. Jag har försökt återskapa receptet hemma, och på ICA.se/buffe kan du ta del av min version. Där tipsar jag också om denna badpärla vid havet som lätt nås med tåg/tunnelbana för blott 1 euro – från Rom. Den optimala, »enkla« njutningen för mig är annars en tallrik smörsvängd pasta med enbart riven tryffel över. Tyvärr uppenbarar sig denna njutning alltför sällan, då priset på italiensk tryffel kan nå tusenlappar – för hundra gram! Men för inte alltför länge sedan var denna lyx något ganska allmänt tillgängligt. I alla fall i Italien. En som minns är pastans gudfader i Sverige, Fernando di Luca: »Vi plockade själva tryffel och tänkte inte på den som lyx.« Samtidigt berättar han om hur kött var rena lyxen då, om hur han fick gå till morfar slaktaren och pussa hans blöta mustaschtäckta mun för att få en skiva kött till familjen. En skiva som skulle räcka en vecka… Läs mer om Fernandos älskade Italien på sidan 12. Och missa inte hans underbart goda broccolirecept. En ny favorit hemma hos mig och döttrarna. Tony Wallin, chefredaktör tony. wallin@otw.se BUFFÉ 10 • 2 012 3 26 ÄNTLIGEN HELG Laga läcker lördagsmiddag med italiensk twist. Viltgryta med karljohanssvamp och äppelsemifreddo gör helgen till en fest. 29 KATARINAS CURRY Gör en kaffedrink och ta del av Italienkockens tips till basskafferiet. Eller sno ihop en panikdessert så här i äppeltider. 30 SÖTT SLUT Vackert, smaskigt och förföriskt gott! Fyra fantastiska italienska desserter för själ, hjärta och gom. 39 VINN MATCHECKAR FÖR 25 000 KR Skicka in ditt allra bästa recept med en eller fl era rotfrukter i huvudrollen, och ha chans att vinna matcheckar. Syndigt goda chokladbakelser. Varsågod: 32 recept! RECEPTREGISTER Apelsin- och Camparisorbet 31 Basilikapannacotta med apelsin & jordgbubbar 31 Broccoli på Fernandos vis 17 Caffe corretto calvados 29 Chicken paneng curry 21 Crêpes med karljohanssvamp 8 Fruktsallad med apelsinläsk 11 Grönsakslasagne 24 Helstekt kalvytterfi lé med rosmarin & parmesan 9 Hemlagade gnocchi 27 Italiensk rödbetssallad med tryffelkräm 9 Korvgryta med pepparrot och dill 20 Kryddig smoothie 29 Kräft- och hummersoppa med taleggio 5 Krämig svamppasta 23 Lökfocaccia 8 Pappardelle med kantareller och mascarpone 14 Pasta bolognese 25 Pasta carbonara med kalkonbacon 20 Pasta med räkor & vitlök 25 Pastagratäng ziti 24 Porchetta di fano 16 Profi teroles med kastanjekräm 11 Päppelkaka 29 Skaldjurssallad med basilikadressing 7 Stekt torsk med kräfttsatsiki 20 Syrlig citronsorbet 17 Tacogratäng 21 Tiramisu-mousse med likörespresso 30 Viltgryta med karljohanssvamp 26 Zabaglione tuttifrutti 31 Äppelpajs-semifreddo 27