Buffé 1
»Tacogratängen var en succé. Den kommer vi att la
ga fler gånger. Hela familjen älskade den.« PASTA CARBONARA MED KALKONBACON En matig italiensk pastaklassiker i ny tappning. FÖR 4 PERSONER Koka 300 g pasta (t ex spagetti) enligt anvisning på förpackningen. Skala och finhacka 1 gul lök. Skär 2 paket kalkonbacon (à 100 g) i strimlor. Vispa ihop 3 äggulor och 1 dl matlagningsgrädde. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Koka 250 g frysta ärter enligt anvisning på förpackningen. Strimla 1/2 huvud isbergssallad. Stek lök och bacon i 1 tsk olivolja i en stekpanna tills det får färg. Häll av pastan, men spara 1 dl av pastavattnet i kastrullen. Lägg tillbaka pastan i kastrullen. Rör ner ägg- och gräddblandning, baconfräs och ärter i pastan och vänd runt. Servera carbonaran med isbergssalladen. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfri specialpasta. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning. Gör äggfri: använd äggfri pasta och ersätt ägggulorna med t ex crème fraiche. STEKT TORSK MED KRÄFTTSATSIKI Lyft din fiskmiddag med en frisk kräfttsatsiki. FÖR 4 PERSONER Tina 400 g fryst torskfilé. Torka av lätt med hushållspapper. Koka 900 g potatis mjuk i lättsaltat vatten. Kräfttsatsiki: Riv 1/2 gurka grovt och pressa ut vätskan. Låt 1 burk kräftstjärtar (360 g) rinna av och grovhacka dem. Blanda gurkan med kräftor, 1 1/2 dl gräddfil, 1 pressad vitlöksklyfta och 3 msk hackad dill. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Skär fisken i portionsbitar. Krydda med 3/4 tsk salt och 1 krm peppar. Vänd dem i 1/2 dl vetemjöl. Stek i 2 msk smör i en stekpanna 3–4 minuter på varje sida. Skär 1 citron i klyftor. Servera fisken med potatis, kräfttsatsiki, citron och gärna en sallad. FÖR ALLA? Fri från ägg. Gör glutenfri: ersätt vetemjöl med t ex glutenfri mjölmix. Gör laktosfri: använd gräddfil och matfett utan laktos. Gör mjölkproteinfri: ersätt gräddfil med mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche, och byt smör mot mjölkfritt matfett. KORVGRYTA MED PEPPARROT OCH DILL En vardagsrätt med annorlunda smaksättning. FÖR 4 PERSONER Koka 900 g potatis mjuk i lättsaltat vatten. Skala och skär 2 morötter i tunna skivor på snedden. Skala och hacka 1 gul lök grovt. Skär 300 g wienerkorv i slantar. Häll av, skölj och låt 1 förpackning vita bönor (380 g) rinna av. Stek korv ihop med morötter och lök i 1 msk smör i stekpanna. Lägg över allt i en stor kastrull tillsammans med vita bönor, 1 1/2 dl matlagningsgrädde, 2 dl mjölk och 1 smulad grönsaksbuljongtärning. Koka upp och låt koka ca 5 minuter. Red av med 1 tsk majsstärkelse (Maizena) utrörd i 2 msk kallt vatten. Låt sjuda 2 minuter. Tillsätt 1 msk färskriven pepparrot, 1 msk hackad dill, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Servera korv grytan med potatisen och lite extra pepparrot bredvid. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Kontrollera innehållet i buljongtärningen för samtliga allergener. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och mjölk. Gör mjölkproteinfri: byt grädde och mjölk mot soja- eller havrebaserad ersättning. FAMILJENS OMDÖME: »Lättlagad och helt OK vardagsmat! Barnen tyckte om pastan, men ärterna var ’blä’. Kalkonbacon var spännande att prova och en ny smak för oss alla. Det stod att man kunde använda äggvitorna som blev över till att göra maränger. Men spontant är det inget vi ville lägga en dryg timme extra på en måndagskväll efter middagen.« 20 BUFFÉ 10 • 2 012 FAMILJENS OMDÖME: »Här var det svårt med barnen. Alvin tyckte fi sken blev för mjuk, Alice gillade inte alls, båda ratade tsatsikin. Pappa Johan är skaldjursallergiker och åt en variant av tsatsiki utan kräftstjärtar. Mamma Frida jobbade kvällsskift och åt sin portion som lunchlåda dagen efter. Hon tyckte kräfttsatsikin var ’himmelskt god’ men att fi sken var trist.« FAMILJENS OMDÖME: »Här är det farmor Karin som står vid spisen, då både Frida och Johan är upptagna med jobb på kvällen. Rätten var lättlagad och jättegod! Däremot tycker inte barnen om de lite annorlunda smakerna. Om man hade skippat att ta i dill och pepparrot hade barnen nog ätit betydligt mer.«