Buffé 1
»När jag bjuder till fest kommer mina starka käns
lor för Italien fram.« CRÊPES MED KARLJOHANSSVAMP Karljohanssvamp, porcino på italienska, är kungen av svampar i det norditalienska köket, och många italienare reser till Sverige för att plocka just denna godsak. Laga till läckra crêpes med svamp, grädde och ost på toppen. GER 8 STYCKEN 1 dl vetemjöl 1 dl vispgrädde 2 dl mjölk 3 ägg salt, peppar smör och olja till stekning FYLLNING 1 liter karljohanssvamp eller blandad skogssvamp (ca 350 g) 2 dl vispgrädde TOPPING 1 mozzarella (125 g) 1/2 dl finriven parmesan GÖR SÅ HÄR: 1. Vispa ihop mjöl, grädde, mjölk och 1/2 tsk salt i en bunke. Tillsätt äggen och vispa till en slät smet. Stek 8 tunna crêpes av smeten, ca 1/2 dl smet per styck, i smör i en stekpanna. 2. Fyllning: Ansa och skär svampen i små bitar. Fräs den i en stekpanna tills all vätska kokat bort. Tillsätt 1 msk olja och stek tills svampen fått lite färg. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Häll på grädden och låt koka ihop ca 2 minuter. 3. Sätt ugnen på 200°C. 4. Riv mozzarellan grovt. Blanda med parmesanen. 5. Bred ut en klick svampfyllning på varje crêpe. Rulla ihop och lägg i en ugnssäker form. 6. Strö över ostblandningen. Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter, tills osten smält och fått lite färg. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd glutenfri mjölmix eller majsstärkelse, Maizena, i stället för vetemjöl. Gör laktosfri: använd grädde, mjölk och matfett utan laktos. Ersätt mozzarellan med t ex laktosfri sallads-/ färskost. Gör mjölkproteinfri: ersätt grädde och mjölk med t ex soja- eller havrebaserad grädd-/mjölkersättning och använd mjölkfritt matfett. Välj mjölkfria ostalternativ. Innehåller ägg. LÖKFOCACCIA Italienska Ligurien är focaccians födelseort, och det här receptet är så nära ursprunget det går att komma. Så baka din egen focaccia och njut. Med olivoja, havssalt och örter på toppen blir brödbiten perfekt! GER 1 BRÖD 1/2 paket jäst (25 g) 5 dl ljummet vatten (37°C) 1 tsk honung 8–9 dl vetemjöl special (ca 500 g) 2 1/2 dl durumvete (160 g) 1/2 dl olivolja 2 tsk salt 1 rödlök 1 msk finhackad oregano och rosmarin olivolja och vatten till pensling flingsalt att strö över GÖR SÅ HÄR: 1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och honung. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt båda mjölsorterna, olja och salt. Knåda ca 5 minuter i maskin eller ca 10 minuter för hand. 8 BUFFÉ 10 • 2 012 2. Pensla en långpanna/ugnssäker form (ca 30 x 40 cm) rikligt med olja. Lägg i degen och platta till den så att den täcker hela formen. Pensla med olja. Täck med plastfolie. Låt jäsa 2 timmar på dragfri plats. 3. Sätt ugnen på 250°C. Skala och skär löken i tunna ringar. 4. Ta bort plasten och tryck hål lite oregelbundet i degen med ett finger. 5. Fördela och tryck försiktigt ner löken över degen. 6. Blanda örterna med 1 msk olja och 1 msk vatten. Pensla degen med örtoljan så att den rinner ner i hålen. Strö över flingsalt. 7. Grädda focaccian mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den är gyllenbrun. Låt den svalna på galler. FÖR ALLA? Innehåller gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.