Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25 En dag med tevekc Det är en härlig s
öndag som gjord för promenader i solen. Men inne på restaurang Fredsgatan 12 arbetas det flitigt. Nyfikna söndagsflanörer kan genom fönstren se hur restaurangen förvandlats till en studio - det pågår inspelning för TV4:s nyhetsmorgon. • Varje vardagmorgon lagas det mat i Nyhetsmorgon. På torsdagarna är det Melker Andersson på restaurang Fredsgatan 12 som står för receptet. Ungefär en gång i månaden röjer Melker undan bord och stolar från en del av restaurangen. In kommer istället filmkamera, monitor och den typiska bänken med en spis, skärblock och bänk att ställa råvarorna på. Just idag är vårsolen stark och ställer till en del problem för fotografen, Anders Bodeli. Den skiner in genom restaurangens höga fönster, men det får gå ändå. Alla råvarorna till den första rätten ligger förberedda i skålar på bordet: lax, citron, squash, fänkål och färska örter. Producenten Ulla Sjöstrand har med sig puder som hon låter Melker få sig en omgång av. De starka strålkastarna som behövs gör att det blir varmt, och det är lätt att man ser blank ut utan ett lager puder i ansiktet. -V i börjar med att skära potatis och grönsaker i tärningar, säger Melker in i kameran och börjar arbeta. Anders Bodell varvar mellan att filma på stativ och att gå fram och ta närbilder. Det är mycket som ska stämma. En annars helt perfekt tagning kan bli förstörd för att sladden till Melkers mikrofon plötsligt syns i bild. Fyra rätter brukar de filma per gång. Fler än så orkar man inte med. Melker har en assistent som Buffé 5/199 7 hjälper till och förbereder råvaror och kastruller. -Kan du hämta en sil, ropar Melker, och Lisa som assisterar honom idag kilar snabbt ner för trappan till köket. En doft av färska örter och vitlök sprider sig i restaurangen, och laxen och grönsakerna tar färg i pannan. I en monitor håller Ulla koll på vad både Melker och Anders gör. Rätt som det är råkar Melker fladdra till med receptet så att det syns i bild. -De t där får vi komma ihåg att klippa bort, säger Ulla. Nyfikna söndagsflanörer stannar och tittar in genom de stora fönstren som vetter ut mot promenadstråket vid Strömmen. Efter en paus, då Melker förberett några av råvarorna, är det dags att börja filma igen. -Vad var det vi gjorde sist nu igen, säger Anders. -Helbild på Melker när han skar laxen var sista bild, säger Ulla. Hon har stenkoll. För att vinna programtid filmar fotografen bara början och slutet av varje arbetsmoment. Inslagen är ju bara mellan 4 och 5 minuter långa och i verkligheten tar det kanske 20 minuter att laga rätten. AV ANNA GIDGARD EOTO: JANNE HANSSON När Melker har lagat klart rätten ställer han ner den på golvets klinkers för en avslutande närbild. Den bilden ligger som bakgrund för recepttexten som rullar i TV-rutan. Och det går inte att fuska, för när sista bilden är tagen provsmakar teamet alltid! Det är dags för nästa veckas rätt att tillagas, en modern rätt med bulgurgrvn och skaldjur. Smaklökarna börjar förbereda sig på nästa smaksensation, och de förföriska dofterna från de vinkokta musslorna skruvar upp förväntningarna. Receptet på laxpytten hittar du på sidan 27.
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40